Actueel

Nu te koop: zonnebril gemaakt van plastic afval uit de Grote Oceaan

15:30

Zegt de naam Boyan Slat (26) van The Ocean Cleanup je nog iets? Hij is de Nederlandse uitvinder die een ‘drijvende bezem’ die plastic vangt heeft bedacht. Laatst was Boyan weer in het nieuws, want sinds kort zijn er zonnebrillen op de markt verkrijgbaar die zijn gemaakt van de plasticsoep dat zich bevindt in de Noordelijke Grote Oceaan. Van de opbrengsten, de brillen kosten € 199 per stuk, worden nieuwe schoonmaakacties in de wereldzeeën gefinancierd.

Het werkterrein van de ‘drijvende bezem’ is de zogenoemde Great Pacific Garbage Patch (GPGP) dat in het noordelijke deel van de Grote Oceaan ligt. De GPGP is een plasticsoep tussen Hawaï en Californië en de drijvende vuilnisbelt bestaat uit ongeveer 1800 miljard stukken afval. Plastic dat zich vorig jaar nog in de oceaan bevond, is nu gebruikt voor de maak van zonnebrillen. 100% van de opbrengst gaat naar de voortzetting van de schoonmaak. The Ocean Cleanup zegt dat één zonnebril goed is voor een oceaanschoonmaak die de oppervlakte heeft van 24 voetbalvelden. Achter de bril gaat een mooie missie schuil. Onder andere voormalig Formule 1-coureur Nico Rosberg heeft de bril ook op zijn neus gezet.

Boyan Slat. (c) The Ocean Cleanup

Van probleem naar oplossing

“Het is ongelofelijk om te bedenken dat dit plastic nog maar een jaar geleden onze oceanen vervuilde en nu is het iets moois, waardoor het een probleem in een oplossing verandert”, zegt Slat. “Natuurlijk is The Ocean Cleanup hier alleen vandaag vanwege onze supporters, dus ik ben blij dat deze zonnebril een nieuwe kans voor iedereen biedt om deel uit te maken van de schoonmaak en ons te helpen onze impact te maximaliseren. Ik ben dankbaar voor de steun van onze volgers en onze partners en voor hun toewijding en inspanningen om deze belangrijke stap te realiseren in onze missie om de oceanen van de wereld van plastic te ontdoen.”

Recyclen

Met het oog op het einde van de levensduur, van de metalen scharnieren tot de gepolariseerde lenzen, zijn alle componenten ontworpen om gemakkelijk uit elkaar te halen en indien nodig opnieuw te recyclen. Het idee is om in de toekomst nog meer producten te maken die zijn gemaakt van plastic afval.

Klik hier om meer over te bril te lezen.

Lees ook: Boyan Slat presenteert soort kruimeldief voor vervuilende rivieren

Omslagfoto: The Ocean Cleanup

Tags: , , , , , Last modified: 11 januari 2021
Sluiten