Actueel

Bouwmeester: ‘ik zie wel waar mijn niveau me brengt’

11:45

Bouwmeester voor blessure in tijdens Worldcup in Hyeres

Zaterdag start het Wereldkampioenschap Laser Radial (man en vrouw) in Medemblik. Een thuiswedstrijd voor de zeilers van Team Delta Lloyd en de Talentploeg. Ook olympisch kampioene Marit Bouwmeester is van de partij. Zij heeft er zin in om in eigen land het WK te varen: “Zo’n groot evenement in eigen land is uniek.”

Matige voorbereiding
De voorbereidingen op dit evenement noemt ze zelf niet geweldig. “Ik heb het hele voorseizoen al last  van blessures. Hierdoor heb ik de Sofia Cup gemist en moest ik voortijdig afhaken tijdens de World Cup in Hyères. Ik heb dat nog nooit echt gehad, een blessure. Het was wel even wennen om daar goed mee om te kunnen gaan. Dat je lichaam niet meewerkt en je twee weken lang je eigen sokken en schoenen niet aan kunt krijgen, is wel een uitdaging. Maar daar heb ik veel van geleerd en motivatie van gekregen.”

Boek in plaats van mountainbike
“Deze week is het bijvoorbeeld belangrijk om goed rust te pakken en me te herladen voor het WK. Ik zit dagelijks in de sportschool, maar normaal gesproken zou ik na zo’n sessie nog even op de mountainbike stappen. Dat sla ik nu maar over, in plaats daarvan ga ik lekker lunchen op het strand, een boekje lezen of series kijken op Netflix.” Dat Bouwmeester niet goed is in stilzitten zagen we vorig jaar al in de videoserie ‘Op Koers’, een speciale editie waarin de Nederlandse zeilploeg werd voorbereid op hun Olympische Spelen.

“Nee, ik ben echt niet goed in stil zitten! Maar ik merk nu tijdens een week rust dat mijn lichaam zich echt weer herlaadt, dus het is wel goed voor me. Vorige week heb ik nog volle bak gevaren tijdens het testevent in Aarhus (Denemarken red.). Hier kon ik nog mooi even wat starts oefenen en weer racen met veel boten om me heen. Door mijn blessures heb ik weinig wedstrijden gevaren. Sinds vijf weken is mijn lichaam weer helemaal hersteld en daarom ben ik toch naar Aarhus gegaan.” De Nederlandse zeilster liet hier zien dat ze het zeilen niet is verleerd; ze nam direct de leiding in het klassement en bleef voorin varen. Desondanks vloog ze nog voor het evenement voorbij was terug naar huis. “Het testevent zit heel dicht op het WK, ik had het best uit kunnen varen, maar dan niet volle bak. De dagen van de medalrace zijn altijd heel intensief en erg lang. Dan vaar ik liever vier dagen volop, dan dat ik de laatste dagen gas moet terugnemen om me ook voor te kunnen bereiden op het WK.”

Zeilen steeds populairder
Voor Marit voelt het WK-terrein een beetje als thuiswater. In het verleden heeft ze heel veel in Medemblik gevaren. De laatste jaren zeilde ze vaak bij Scheveningen of in Rio de Janeiro. “Voordeel heb ik er niet van dat het in Medemblik is. Veel van mijn tegenstanders kennen Medemblik ook goed; bijvoorbeeld door de Delta Lloyd Regatta. Afgelopen weken heb ik nog wel even in Medemblik getraind, maar eigenlijk vooral in Scheveningen. Dat het WK in eigen land is vind ik vooral leuk omdat vrienden, familie en sponsoren makkelijk kunnen langskomen. Ook vind ik het gaaf dat zeilen steeds populairder wordt. Hierdoor komen ook meer mensen even kijken.”

Op 16 augustus 2016 behaalde Marit Bouwmeester goud op de Olympische Spelen.

Weer naar de Spelen
Een jaar geleden behaalde Bouwmeester goud op de Olympische Spelen. Toen nog onder leiding van coach Jaap Zielhuis. Tegenwoordig wordt die plaats ingenomen door haar broer Roelof. Een grote verandering voor de zeilster die het hoogste niveau eigenlijk al heeft bereikt. “Roelof was in de aanloop naar Rio ook al betrokken als assistent coach naast Jaap. Hij was vooral betrokken op technisch gebied en als sparringpartner. Wat dat betreft is er niet veel veranderd, alleen is hij nu echt de coach. En qua resultaat heb ik het hoogst haalbare bereikt, maar het niveau kan nog een stuk hoger. Het gaat vooral om details, maar het is leuk om ermee bezig te zijn. Over drie jaar wil ik weer op de Spelen staan en dan telt het resultaat. Alle andere evenementen hiervoor zijn de weg ernaartoe.”

We kennen Bouwmeester als de zeilster die altijd voor het hoogst haalbare gaat. Niet zo gek dat ze nu die details ook perfect wil hebben, maar in de aanloop naar het WK lijkt ze minder bezig te zijn met de resultaten. “Ik ga natuurlijk keihard mijn best doen om te winnen. Tot nu toe heb ik bijna niet tegen mijn concurrenten gevaren. Omdat Aarhus zo dicht op het evenement zat, hebben veel mensen de voorkeur gegeven aan trainen in Medemblik. Ik ben heel benieuwd, en ik heb er veel zin in. Ik ga gewoon mijn ding doen, dit is op dit moment mijn niveau en we gaan zien waar dit mij brengt.”

Maxime Jonker in actie tijdens World Cup Hyères. Foto: Richard Langdon

Andere Nederlanders
Niet alleen voor Bouwmeester is het een wedstrijd op thuiswater, we zien meer Nederlanders op de deelnemerslijst. Bijvoorbeeld Maxime Jonker, trainingspartner van Bouwmeester en ook op weg naar de Spelen van Tokyo. Daarnaast komen Daphne van der Vaart, Mirthe Akkerman, Caren Niezen en Hannah van Goor in actie.

Coverfoto: Richard Langdon

Tags: , , Last modified: 17 augustus 2017
Sluiten