Actueel

Bouwmeester (goud) en Heiner (zilver) bij World Cup zeilen in Hyères

13:19

Laser Radial-zeilster Marit Bouwmeester pakt goud tijdens de World Cup zeilen voor de Franse kust in Hyères. Vanwege het grote verschil in punten hoefde Bouwmeester de medalrace op zondag alleen nog maar uit te varen om de week als grote winnaar af te sluiten. Nicholas Heiner (Finn-klasse) startte vanaf de eerste plek de medalrace, maar finishte deze race als zevende, waardoor hij met zilver terug naar Nederland keert.

Bouwmeester in actie.

Bouwmeester was dankzij een grote voorsprong op haar achtervolgers al zeker van de titel voor zij aan de medalrace begon. Ze hoefde de race alleen nog uit te zeilen, maar alsnog nam zij al gauw de leiding tijdens de laatste wedstrijd van de World Cup voor de Laser Radial-klasse. Met een flinke afstand tot de rest van de vloot komt Bouwmeester als eerste over de finishlijn.

“Als je racet kun je maar beter alles geven en proberen de race te winnen en ik ben blij dat dat me is gelukt,” vertelt Bouwmeester meteen na de race. “Na de start ging een aantal boten terug, omdat ze dachten dat ze te vroeg waren. Er bleven dus wel weinig tegenstanders over om mee te racen, maar ik ben blij dat ik een goede week winnend heb kunnen afsluiten!” De Finse Monika Mikkola werd tweede en Paige Railey (USA) maakte het podium compleet.

Nicholas Heiner.

Dubbel gevoel

De medalrace van Heiner was een stuk spannender. Voorafgaand aan de race verschilde Heiner vier punten met de Braziliaanse Jorge Zarif en acht punten met de Turkse Alican Kaynar. Door dit kleine verschil was het zaak voor Heiner om met name Zarif niet te ver voor hem te laten eindigen. Maar de Braziliaan neemt al gauw de leiding in de laatste race en breidt zijn voorsprong tijdens de race verder uit op de vloot. Het lukt Heiner niet om genoeg naar voren te varen, waardoor Zarif er met het goud vandoor gaat. Heiner finisht zijn medalrace als nummer zeven en wint het zilver. Kaynar pakt het brons.

“Een beetje frustrerend dat ik de week zo finish, maar het zat gewoon niet mee,” zegt Heiner die met een dubbel gevoel terugkijkt op de afgelopen dagen. “We zaten met drie man dicht op elkaar voor het goud. Ik wist dat ik mijn eigen wedstrijd moest varen en vanuit de start ging het goed. Ik zag op links druk en al snel kon ik Jorge naar rechts duwen, maar helaas draaide de wind toen ineens 15-20 graden naar rechts. Dat was enorm balen!”

Eindklassement Laser Radial

Marit Bouwmeester (NED) – 53 punten
Monika Mikkola (FIN) – 109 punten
Paige Railey (USA) – 120 punten

Eindklassement Finn

Jorge Zarif (BRA) – 38 punten
Nicholas Heiner (NED) – 46 punten
Alican Kaynar (TUR) – 50 punten

Lees ook: Marit Bouwmeester uitgeroepen tot World Sailor of the Year

 

Tags: , , Last modified: 30 april 2018
Sluiten