Actueel

Frans Maas betrokken bij bootscouten voor film

15:11

Het is enkele maanden geleden dat Frans Maas is omgekomen bij een tragisch zeilongeluk. De ervaren zeeman en gepassioneerd jachtontwerper heeft veel betekend voor de zeilwereld, maar ook daarbuiten. Vlak voordat hij op tragische wijze het leven liet, leverde hij ook nog een bijdrage aan een filmproductie. Voor de film Weg van Jou zocht hij samen met co-producent Jan Lievens naar de geschikte boot om te figureren in de film. Samen liepen ze over de steigers van Frans Maas zijn thuishaven in Breskens, op zoek naar twee passende boten. Maas en Lievens woonden vlak bij elkaar. Het was daarom ook niet gek om de kennis van Maas te gebruiken voor deze zoektocht.

Zeilen sprak met Jan Lievens over zijn bijzondere samenwerking met Frans Maas:

Naar wat voor boten was je op zoek?

”Voor de film Weg van Jou zocht ik naar twee boten. Een boot met een ruime kajuit en een kleiner jacht waarmee we in Paal, het oostelijke deel van Zeeuws-Vlaanderen, konden droogvallen. Dit is namelijk een getijdenhaven. Om de 6 uur verandert deze haven in een modderpoel, niet elke boot kan hier zomaar afmeren.”

Hoe was Frans Maas bij deze zoektocht betrokken?

Jan Lievens, co-producent van de film Weg van Jou

Jan Lievens co-producent film
Weg van Jou

”Ik heb Frans ingeschakeld om mij te helpen bij het zoeken naar deze boten. Frans nodigde mij uit om samen met hem over de steigers van Breskens te lopen. Ik keek naar de vorm van de boot, hoe die oogt en Frans keek naar het technisch aspect, dat de boot een ondiepe kiel had. Frans kende elke boot in Breskens en vertelde mij welke boot geschikt zou zijn en welke niet. We hebben samen gekozen voor een Raider 35, een kajuitboot met een ondiepe kiel van 1.50 meter. Om met een filmcrew van tien man en twee acteurs in de kajuit te duiken van een Raider 35, was een te grote uitdaging. Daarom hebben we gekozen voor de ruime kajuit van de Second Love, een Standfast 64.”

Is het toevallig dat de twee gekozen boten een ontwerp zijn van Frans Maas?

”Nee, dat is geen toeval. Niet omdat we specifiek zijn ontwerpen hebben gekozen, maar wel omdat we hebben gezocht in Breskens. De haven daar ligt vol met boten die zijn ontworpen door Frans. Van Raiders tot Standfasts en van Compromissen tot Polluxen; in de haven van Breskens liggen veel van zijn creaties.”

Wil je meer weten over de film Weg van Jou, lees hier de recensie.

Deze film is vanaf vandaag te zien in meer dan 100 bioscopen door het hele land.

Wij geven 3 keer 2 kaartjes weg voor de film
Weg van Jou.
Kans maken?


Op deze prijzen zijn de spelvoorwaarden van New Skool Media van toepassing.

Tags: Last modified: 20 oktober 2017
Sluiten