De Rotterdamse Evi (Katja Herbers) gaat er helemaal vanuit dat ze voor haar werk naar Rio de Janeiro wordt gestuurd. Haar vriend heeft zelfs de koffers al gepakt. Totdat Evi op kantoor moet verschijnen en haar bazin een totaal andere bestemming voor haar op het oog heeft: Zeeuws-Vlaanderen. Zij moet ervoor zorgen dat een fors project, de bouw van de grootste sluis van Europa, zo snel mogelijk wordt voltooid. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, met het vele protest van de lokale bevolking.
Ondertussen wordt Evi steeds vaker geconfronteerd met schipper Stijn (Maarten Heijmans), een van de actievoerders. Hun ontmoeting begint wat onstuimig, maar na enige tijd lijkt daar een andere wending aan te komen. Helemaal na een tochtje samen op een zeilschip. Is Zeeuws-Vlaanderen dan toch zo erg niet?
Met de zeegang die er op dat moment was, word je kotsmisselijk
– Co-producent Jan Lievens

Boot Noordwind speelt een belangrijke ‘rol’ in de film. Foto: 2017 NL Film
Knap staaltje acteerwerk
Jelle de Jonge is de regisseur van de film Weg van Jou. De 42-jarige De Jonge regisseert ook Bon Bini Holland en wint hiervoor een Gouden Kalf. Bon Bini Holland is een van meest succesvolle Nederlandse films van de afgelopen jaren. Na een studie Commerciële Economie werkt De Jonge een tijd lang als marketeer bij een platenmaatschappij. Vanuit de behoefte om zelf te creëren, besluit hij ‘om het roer om te gooien’ en belandt zo’n twaalf jaar terug bij de televisie. Hij heeft het vak vanuit de praktijk geleerd. De begintijd van de Jakhalzen van DWDD ziet hij als zijn leerschool. Voor de film Weg van Jou was de crew zes weken weg van de drukte van de randstad. De Jonge is erg trots op zijn team, want het was niet altijd makkelijk.
“Het waaide behoorlijk tijdens de scène aan boord, maar dat leverde wel prachtige beelden op,” vertelt co-producent Jan Lievens aan Zeilen. “Aan boord zaten tien mensen, geen ervaren zeilers, in de kajuit. Met de zeegang die er op dat moment was, word je kotsmisselijk. Ondanks dat sommigen zich écht slecht voelden, zie je hiervan niks op beeld. Een knap staaltje acteerwerk in mijn ogen.“
Hart op de goede plek
Weg van Jou is een romantische komedie die er meer dan eens voor zorgt dat er een glimlach op je gezicht verschijnt. Dat de Rotterdamse Evi in haar eentje naar Zeeuws-Vlaanderen vertrekt, zorgt voor de nodige grappige scènes. Zo verstaat zij helemaal niks van het dialect en is ze niet gewend dat de winkels voor zessen ’s avonds sluiten. De zelfverzekerde en onsympathieke houding van Evi spreekt de Zeeuwen niet aan en dat laten ze merken ook. Ondanks deze attitude leef je wel met haar mee. Al snel wordt duidelijk dat Evi het hart op de goede plek heeft en ervaar je hoe zij zich moet voelen door alleen naar een heel ander deel van het land te verhuizen. Je ziet hoe ze worstelt met de verschillen tussen haar vertrouwde Rotterdam en het uitgestrekte landerijen in Zeeuws-Vlaanderen.
De film is makkelijk te volgen en je blijft geboeid. Wellicht komt dit door het ritme en de afwisseling van de shots. De scènes duren niet te lang, maar toch is het een logisch en begrijpelijk verhaal. Er wordt ook gebruik gemaakt van dronebeelden. Onder andere tijdens het varen. Dit zorgt voor een prachtige overview van de Westerschelde.
Keert het tij?
De mooie natuur en bijzondere gewoontes (inclusief Zeeuwse bolussen) van Zeeuws-Vlaanderen worden regelmatig in beeld gebracht, maar het nautische aspect blijft minimaal. Qua zeilscènes hoef je er als kijker niet te veel van verwachten. Op de helft van de film zijn er shots gemaakt aan boord van een Raider 35 (mede uitgezocht door vermaard ontwerper Frans Maas). Tijdens deze scène aan boord keert het tij en is er een grotere kans op een gewenste afloop. En voor de oplettende kijker: onder dek is het wel érg ruim voor een Raider 35.
Vanaf donderdag 19 oktober is de film in ruim honderd bioscopen te zien door het hele land.
Kijk hieronder de trailer van Weg van Jou:
Maak kans op 3×2 kaarten voor de film Weg van Jou
Op deze prijzen zijn de spelvoorwaarden van New Skool Media van toepassing.
Omslagfoto: 2017 NL Film
Tekst: Roos Bähr & Anouk Boermans