Actueel

Twee doden en een vermiste na omslaan jacht

20:43

Twee zeilers zijn omgekomen toen Capella, het jacht waarop zij voeren, zaterdagochtend omsloeg voor de kust van Oostende. Een 18-jarige jongen raakte vermist. Het zoeken naar hem werd zaterdagavond definitief gestaakt. Drie andere opvarenden konden zich in veiligheid brengen op de romp van het omgeslagen jacht en werden gered door een passerend baggerschip. Eigenaar en schipper van de boot is jachtontwerper Frans Maas (79). Volgens de Zeeuwse krant PZC is hij een van de slachtoffers. Het zeiljacht uit Breskens nam deel aan de Genisol Light Vessel Race vanuit Zeebrugge.

Frans Maas werd 79 jaar oud.

Frans Maas werd 79 jaar oud. Foto met dank aan C-Yachts.

Zoekactie gestaakt
Het tweede slachtoffer betreft een 70-jarige Nederlander. Beide slachtoffers waren al overleden op het moment dat ze uit het water werden gehaald. Van de vermiste jongen is slechts zijn zeilbroek gevonden. De zoekactie om hem te vinden werd zaterdagavond rond 21.30 uur definitief gestaakt. Ook hij lijkt het drama niet te hebben overleefd. Onder de drie geredde bemanningsleden is de kleinzoon van de schipper.

Toedracht onbekend

De precieze toedracht van het ongeluk is nog onbekend. Volgens de laatste berichten zou de kiel van het jacht zijn afgebroken. De weersomstandigheden op het moment van het ongeluk waren niet extreem. Een deelnemer van de wedstrijd vertelt aan Clubracer dat er rond 8.30 uur een krachtige wind stond van 22-27 knopen met windvlagen tot 32 knopen. Er stonden golven tot twee meter hoog, de zee was onrustig, maar niet extreem stormachtig. De organisatie van de race ontdekte ‘s middags dat er een deelnemend schip ontbrak nadat ze zich niet hadden gemeld. Daarop werd een zoekactie gestart.

Beelden van de zoekactie
De plaatselijke reddingsdienst, de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst (VBZR) maakte de volgende beelden. Ze vinden meerdere voorwerpen in het water en te zien is hoe ze bij de boot aankomen. Aan het einde is te zien wat voor route de reddingsdienst heeft afgelegd, op zoek naar de Capella.

Omslagfoto: (c) PZC

Tags: Last modified: 23 oktober 2017
Sluiten