Actueel

Dit jaar wapperen de Blauwe Vlaggen op deze 128 Nederlandse jachthavens

15:06

Onlangs hebben 128 jachthavens, 48 stranden en zes recreatiestranden in Nederland de Blauwe Vlag toegekend gekregen. Deze internationale milieuonderscheiding wordt elk jaar aan jachthavens en stranden uitgereikt die aan de campagne deelnemen en bewijzen veilig en schoon te zijn. Normaal gesproken hoort hierbij een landelijke uitreikingsceremonie, maar vanwege het coronavirus ging dat feestelijke moment helaas niet door.

Om de Blauwe Vlag te ontvangen, moeten het water en de kades schoon zijn, er is een gescheiden afval-inzamelingssysteem, lozingen van afvalwater van boten en havenvoorzieningen in het water van de haven zijn verboden, er moeten reddings- en blusmaterialen aanwezig zijn, er is een havenreglement met gedragscodes voor de bezoekers en er is informatie beschikbaar over hoe om te gaan met natuur en milieu.
Vanwege COVID-19 is de criteria wat betreft goede hygiënische sanitaire voorzieningen voor dit jaar iets aangepast. Als de boten in de jachthavens een vuilwatertank hebben, mag de vlag worden gehesen. Via deze link kun je bekijken welke jachthavens voor dit jaar de Blauwe Vlag hebben.

Havens met Blauwe Vlaggen

In totaal waren er in Nederland dit jaar 128 aanvragen voor de Blauwe Vlag. De nationale jury en internationale jury hebben alle aanvragen omgezet in een Blauwe Vlag certificering 2020. De havenmeesters van Havenkwartier Blauwestad (Groningen), WSV Lelystad, de Haarlemsche Jachtclub, Van Dusseldorp (Loosdrecht) en De Batterij (Willemstad) voeren dit jaar de vlaggen voor de eerste keer.

De Blauwe Vlag is een initiatief van de Deense Foundation for Environmental Education (FEE). Voor Nederland heeft het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN) zitting in FEE. Voor de toerist is dit ecolabel een bekend kwaliteitssymbool, want 47 landen zijn bekend met deze milieuonderscheiding.

Omslagfoto: Henk Voorhans/Gemeentelijke haven Hoorn

Tags: , , , , , Last modified: 18 maart 2021
Sluiten