Nieuws

Hier kun je rekenen op een schone en veilige jachthaven

143 havens, 50 stranden en 7 binnenstranden hebben de Blauwe Vlag ontvangen

15:31

Een mijlpaal voor kwaliteit in Nederlandse jachthavens en stranden: dit jaar hebben maar liefst 200 bedrijven de Blauwe Vlag ontvangen. 143 havens, 50 stranden en 7 binnenstranden. Je kunt dit jaar dus bij meer dan 140 Nederlandse havens terecht, waar je mag rekenen op een schoon en veilig verblijf.

De Blauwe Vlag is een internationaal erkende onderscheiding voor schone en veilige stranden en jachthavens, toegekend aan locaties die voldoen aan criteria op het gebied van milieu & duurzaamheid, informatie & educatie, onderhoud & voorzieningen en veiligheid. De uitreiking vond vandaag, op donderdag 16 mei, plaats bij Jachthaven Marnemoende in IJsselstein. Hier kregen vertegenwoordigers van de gecertificeerde locaties hun vlaggen in ontvangst uit de handen van Hans Oosters, Commissaris van de Koning van de provincie Utrecht.

Van 100 naar 200

Dat dit jaar maar liefst 200 bedrijven en gemeenten meedoen aan het Blauwe Vlag programma, is een positief signaal. Dit initiatief stimuleert niet alleen het behoud en de bescherming van onze natuurlijke omgeving, maar biedt ook een garantie voor bezoekers. “Consumenten kunnen vertrouwen op de Blauwe Vlag als een betrouwbare indicator voor schone en veilige locaties, wat essentieel is voor een positieve en verantwoorde recreatie-ervaring,” zo valt in het persbericht te lezen.
Dit beaamt ook Erik van Dijk, nationaal coördinator Blauwe Vlag Nederland: “Blauwe Vlag wappert sinds eind jaren ’80 van de vorige eeuw in Nederland. Gestaag maar zeker neemt het aantal toe. In 2009 hadden we er 100 en nu 15 jaar later een verdubbeling. Het lijkt langzame groei, maar jachthavens en strandgemeenten moeten daadwerkelijk aan de slag om aan de criteria te voldoen. We hebben het tij ook mee. Duurzaam ondernemen met aandacht voor natuur, milieu wordt alleen maar belangrijker.’’ De toename van het aantal Blauwe Vlaggen is met name veroorzaakt door dertien nieuwe jachthavens. Dit laat zien dat steeds meer havens streven naar hoogwaardige dienstverlening aan hun bezoekers.

Groene Wimpel

Onder de Blauwe Vlag jachthavens zijn er ook dertig beloond met de Groene Wimpel. Dit is een extra erkenning voor ondernemers die zich onderscheiden door hun inzet voor duurzaamheid. Deze jachthavens zetten nog meer stappen op het gebied van milieubeheer en duurzaamheidsinitiatieven, die bijdragen aan een schonere en groenere toekomst voor onze waterrijke omgeving.

Bekijk hier waar de Blauwe Vlag-havens zich bevinden.

Omslagfoto: © Blauwe Vlag

Tags: Last modified: 16 mei 2024
Sluiten