Nieuws

Video: Nederlands vrachtschip op drift

13:05

Update donderdag 8 april, 09.24 uur: Bergers hebben woensdagavond contact gemaakt met Eemslift Hendrika, waardoor het acute gevaar is geweken. Niet alle deklast van de scheepstransporteur is meer aan boord. Het kieljacht dat tegen de opbouw van het vrachtschip staat, is nog wel aanwezig.

*

Nog geen week na het loswrikken van Ever Given uit het Suezkanaal, gaan de bergers van SMIT Salvage op pad om een ander schip in nood te redden.

Het gaat om het Nederlandse vrachtschip Eemslift Hendrika, in 2015 gebouwd en 111,6 meter lang. Het schip kwam maandag 5 april in de problemen nadat een deel van de lading verschoven was. Het schip maakt ernstige slagzij. Dit gebeurde ca. 60 mijl ten westen van Ålesund. Aan boord staan enkele pleziervaartuigen, waaronder een zeiljacht, en meerdere serviceschepen.

Reddingsoperatie

De Noorse kustwacht haalde maandagmiddag acht bemanningsleden van boord tijdens een reddingsoperatie waarbij drie helikopters werden ingezet. De overige vier bemanningsleden, onder wie de kapitein, bleven aan boord om een poging te doen het schip te stabiliseren.

Rond acht uur ‘s avonds plukte de kustwacht ook de laatste bemanningsleden van het schip, nadat de kapitein had gemeld dat langer aan boord blijven te gevaarlijk was. Bij de evacuatie zou de kapitein gewond zijn geraakt. Op onderstaande video zie je een deel van de reddingsoperatie.

Op drift

Eemslift Hendrika voer verder op de automatische piloot, maar op dinsdag 6 april viel de hoofdmotor uit. Het schip is nu op drift richting de Noorse kust en vormt een gevaar voor de scheepvaart en boorplatformen in het gebied. Als het schip kapseist en zinkt bestaat er bovendien het risico dat zo’n 350 duizend liter stookolie en 70 duizend liter diesel in zee terecht komt. Op MarineTraffic is te zien dat het Noorse kustwachtschip KV Sortland in de buurt vaart.

De bergers van Smit Salvage komen vandaag of morgen aan en zullen per helikopter op Eemslift worden gedropt. Ook is er een zware zeesleper onderweg om bij de operatie te helpen, die wordt bemoeilijkt door golven van meer dan 15 meter hoog. Op onderstaande video van de Noorse kustwacht, die vandaag naar buiten kwam, is te zien dat het groene serviceschip van AQS al overboord gegaan is, inclusief kraan.

Mensenlevens eerste prioriteit

Woordvoerder Denise Blok van de Nederlandse Kustwacht laat desgevraagd weten dat de Noren soortgelijk handelen als dat de Kustwacht zou doen in Nederlandse wateren. “Mensenleven hebben altijd de hoogste prioriteit, goed dus dat onze Noorse collega’s de bemanning gelijk hebben geëvacueerd.”

Het Noorse kustwachtschip KV Sortland blijft in de buurt van noodlijdende schip om het in de gaten te houden en overige scheepvaart van zijn positie op de hoogte te houden. “In Nederlandse wateren zou die taak waarschijnlijk bij kustwachtschip Guardian komen te liggen.”

Omslagfoto: © Cavernia/CC BY-SA 4.0

Tags: , , Last modified: 8 april 2021
Sluiten