Actueel

Belgen al twee maanden niet bij eigen boot in Nederland, hoe lang gaat dit nog duren?

17:00

Klik op afbeelding voor groot formaat

Eén van de snelst groeiende Facebook-groepen in deze corona-tijd is ‘Belgen met een boot in Nederland’. Van nul naar 700 in anderhalve week, dat is groei. De groep heeft een probleem: ze mogen van hun regering de grens niet over als het geen ‘essentiële verplaatsing’ is – en de het beleid lijkt tot op heden niet gevoelig voor argumenten als ‘afsluiters controleren’.

Klik op afbeelding voor groot formaat

Kris Baetens, woonachtig in Antwerpen, ligt met zijn boot in de Heen, vlakbij Steenbergen. Hij heeft de Facebook pagina gestart. Toen op 12 maart de grenzen dicht gingen, was hij zelf  zo goed als klaar voor het seizoen, maar zijn buurman had net de ramen uit zijn boot gehaald om te vervangen. Nu kijkt de groep met lede ogen naar de versoepelingen in Nederland: wij mogen weer varen, zij mogen het land nog steeds niet uit. De boetes zijn hoog, beginnend vanaf 250 euro, en sluiproutes? Die zijn bijna allemaal echt afgezet, met betonblokken, containers en andere niet-beweegbare elementen.

Klik op afbeelding voor groot formaat

Binnen het land mag binnenkort weer naar het ‘tweede verblijf’ worden gegaan, booteigenaren die in België liggen mogen ook weer varen, maar voor een behoorlijk grote groep Belgen blijft de boot buiten bereik. Er is inmiddels nachtvorst en een eerste voorjaarsstorm overheen gegaan, maar even kijken bij het kostbare bezit zit er voor de Belg niet in. Misschien wel helemaal niet, want de kans dat de grens dicht blijft voor vakanties in het buitenland is ook aanwezig. Baetens maakt zich dan ook ongerust. “Een week of twee zonder toezicht op de boot, dat is nog aannemelijk. Maar het duurt nu al meer dan twee maanden. Dat is haast verwaarlozing te noemen!”

Klik op afbeelding voor groot formaat

Ook de Nederlandse havens missen de Belgische gasten. Het is op een aantal plaatsen heel stil; zeker rondom de Oosterschelde zijn er verschillende havens die voor een groot deel bevolkt worden door onze Zuiderburen. Sommige boten staan nog op de kant – en het is nog maar de vraag wanneer ze te water kunnen. Andere boten liggen in de box – en de havenmeester heeft ook niet altijd tijd om uitgebreid te kijken. Nederlandse initiatieven, zoals een ‘Foster Skipper Plan’ waarbij een Belgische Wensboot en een Nederlandse Foster Skipper aan elkaar gekoppeld worden, geeft dan wel recente foto’s en soms een stukje film, maar is niet vergelijkbaar met zelf bij de boot kijken. Of met varen.

Baetens is er maar van gaan tekenen. ‘Corona-cartoons‘ noemt hij ze, met een wrange glimlach.

Geschreven door: Jet Idskes
Cartoons door: Kris Baetens

Tags: , , , , Last modified: 20 mei 2020
Sluiten