Redactieboot Zoef zeilde afgelopen week (24 tot 29 juli) een rondje Markermeer. Een mooie gelegenheid om het fonteinkruid te checken. De Beneteau First 210 heeft een ophaalbare kiel met minimaal 0,90 en maximaal 1,80 meter diepgang, twee aangehangen roeren en een buitenboordmotor. We zeilden langs de randen van het Markermeer. In hoofdlijn ondervonden we aan de west- en zuidzijde van het Markermeer regelmatig overlast van fonteinkruid en aan de noord- en oostkant niet tot nauwelijks.
Tussen Lelystad en Appelhoek (halverwege Hoorn – Enkhuizen) kwamen we vrijwel geen fonteinkruid tegen, evenmin op het traject Lelystad naar Pampushaven (bij Almere). In de Hoornse Hop ondervonden we hinder van fonteinkruid, maar minder dan verwacht. We konden er prima zeilen en haalden na een traject van vijf mijl een paar slierten van de aangehangen roeren. Net ten noorden van Edam werd de situatie lastiger. We voeren diverse velden fonteinkruid in en die situatie bleef voortduren tot het Paard van Marken. Ook in de Gouwzee vrij veel fonteinkruid, maar de vaargeul was prima bevaarbaar en maakten Volendam, Marken en Monnickendam goed bereikbaar.
Ook het traject Paard van Marken naar Amsterdam voeren we dicht langs de kustlijn en moesten regelmatig de twee roeren vrij maken van het kruid. Naarmate we verder zuidwaarts voeren, kwamen we meer fonteinkruid tegen. Oostelijk van het PEN-eiland liepen we vast in het fonteinkruid. Van Muiden loopt een ondiepe vaargeul richting Hollandse Brug tussen de kust en drie eilandjes. Het eerste deel van die geul was goed bevaarbaar, maar oostelijk van het eilandje Hooft liepen we tweemaal vast in het fonteinkruid en moesten de kiel omhoog halen, roeren vrijmaken van grote kluwen kruid en de buitenboordmotor bevrijden van een innige omhelzing met fonteinkruid. Noordelijk van de drie eilandjes ligt de oergeul met dieptes tot 26 meter en daar maakt fonteinkruid uiteraard geen kans.
Al met al gaf het fonteinkruid ons wel wat oponthoud, maar zorgde niet voor ongemakkelijke of onveilige situaties. Dat is natuurlijk vooral te danken aan Zoef, waar het fonteinkruid vrij makkelijk van de aangehangen roeren en buitenboordmotor te verwijderen is. Wij gebruikten een peddel om het kruid te verwijderen of deden dat met de hand vanaf de uitgeklapte zwemtrap. We hadden voor de zekerheid een hark mee genomen van huis (echt waar), maar die is ongebruikt in het gangboord blijven liggen.
Wil je zelf het Markermeer op en ben je niet in de gelukkige omstandigheid van aangehangen roeren en een buitenboordmotor, dan hebben we de volgende tips voor je.
- Bedenk vooraf wat voor jouw boot handige attributen zijn om met name roer en schroef vrij te kunnen maken van kruid. Oefen zo mogelijk voor vertrek alvast even.
- Het fonteinkruid komt vooral voor in de gebieden met minder dan 3 meter diepte. Aan de hand van de dieptes op de waterkaart kun je redelijk inschatten waar je fonteinkruid kunt verwachten.
- Op Waterplantmelder.nl zie je waar het fonteinkruid voorkomt en kun je zelf meldingen doen.
- Voor verdere tips, lees het artikel ‘verstikt in Fonteinkruid, wat nu?’
(c) Walewijn de Vaal
Tags: fonteinkruid, Markermeer Last modified: 9 oktober 2019