Actueel

Aanvaring met een slapende walvis. Boem is ho!

12:00

Frits en Reinhilde zeilen met hun catamaran Bella Ciao de wereld rond. Midden op de Stille Oceaan hebben ze een hardhandige ontmoeting met een walvis. In eerste instantie lijkt er geen schade te zijn, maar waar komt dat klapperende geluid toch vandaan?

“Ga in de bakboordromp kijken of je water ziet!,” roept Frits dringend, terwijl hij op dek staat bij het bakboordzwaard. Zo snel als ik kan – het is gelukkig nog licht – doorzoek ik het voorgedeelte van de romp en het gebied rond de zwaardkast. Na ongeveer drie minuten roep ik terug: “Geen water te zien. Wat zie jij?” Er komt geen antwoord. Frits is duidelijk druk bezig te reconstrueren wat er nu net gebeurd is en duikt daarna in de romp aan stuurboord.

Walvissen spotten

We zijn op weg van Niuatoputapu naar de Vava’u-groep in Tonga. De afgelopen paar dagen in Niuatoputapu, een eiland midden in de Stille Oceaan, waren heerlijk. Vanaf onze ankerplaats konden we de bultrugwalvissen buiten het rif zien springen en spuiten. Met de bijboot zijn we naar buiten gevaren om ze van dichtbij te bekijken. We kregen de tip het motortje uit te zetten zodra we in de buurt zijn: zo voorkom je dat de dieren schrikken en direct wegzwemmen. De tip bleek goed te werken: toen we een walvis onze kant op zagen komen, hebben we de motor uitgezet. Ineens doken een moeder en kalf op. Magisch! Wat een gigantische kolossen. Dat die massa’s zo elegant op kunnen springen – gelukkig niet al te dicht bij de boot – is bijna onvoorstelbaar. Helemaal onder de indruk gingen we terug naar onze catamaran.

Twee dagen later halen we het anker op en zetten koers naar onze volgende bestemming: de 150 mijl verderop gelegen Vava’u-groep. Buiten het rif nemen we nog even de tijd, zetten de motoren uit en drijven voor top en takel op de stroom en wind langs het eiland. Weer hebben we geluk: vlak naast ons duiken opnieuw een moeder en haar kalf op. “Tjongejonge, dat was best vlakbij! Zag je dat de moeder onder de boot vandaan kwam?,” vraagt Frits. “Ja, je moet er niet aan denken wat er gebeurt als ze een vergissing maakt,” antwoord ik bezorgd. “Daar hoeven we gelukkig niet zo bang voor te zijn. Aanvaringen komen niet vaak voor,” stelt Frits me gerust. “Als je er tegenaan vaart, dan slapen ze meestal. Om niet te verdrinken moeten ze aan de oppervlakte blijven. Ze kunnen dus niet echt in slaap vallen.”

Zeilen 2-2019Zeilen 02/2019

Ondanks dat hebben Frits en Reinhilde dus tóch een aanvaring gehad met een slapende walvis… Wil je de rest van het verhaal lezen? Je vindt het stuk in Zeilen 02/2019! Koop het nummer hier online in de webshop. De editie is ook tot en met 20 februari verkrijgbaar in de winkel.

Omslagfoto en foto: Reinhilde van der Kroef
Tekst: Reinhilde van der Kroef

Lees ook: Heb jij de plastic walvis al gespot?

Tags: , Last modified: 11 februari 2019
Sluiten