Actueel

Aankomst Bark EUROPA: dinsdag 16 juni (bekijk de livestream)

15:45

DCIM100GOPROGOPR2762.JPG

Bark Europa is bijna thuis! Na een oversteek van zo’n 10.000 mijl en meer dan 80 dagen op zee, zullen Europa en haar bemanning morgen de haven van Scheveningen binnenvaren. Het is een reis geweest met vele gezichten: het verhaal van een schip dat onverwacht haar langste non-stop reis tot nu toe vaart, de vrijheid op zee terwijl de rest van de wereld in quarantaine zit, maar ook het missen van dierbaren en de zorgen om het thuisfront. Eén ding is zeker, het is een reis die nooit vergeten zal worden.

Aankomst Scheveningen

Op dinsdag 16 juni zal Bark Europa haar thuishaven binnenvaren. In overleg met de Gemeente Den Haag wordt de kade van de Eerste Haven in verband met COVID-19 maatregelen afgesloten voor publiek. Alleen familie zal de bemanning kunnen verwelkomen. Ben je erg nieuwsgierig naar de aankomst rond 12.00 uur vanmiddag, dan is deze via een livestream op Facebook te volgen.

De reis van Ushuaia naar Scheveningen

Terwijl het schip nog aan de terugtocht van de laatste Antarctica-reis bezig was, veranderde in maart de situatie in de wereld in sneltreinvaart. Grenzen gingen dicht en vluchten werden geannuleerd. Met moeite konden de afstappende gasten nog een vlucht naar huis krijgen. Voor de bemanning van Bark Europa was het echter te laat. Na een week voor anker te hebben gelegen in Ushuaia werd besloten om de lange oversteek zonder tussenstops naar huis te wagen. De langste aaneengesloten reis die Europa ooit heeft gemaakt.

Het leven aan boord

“Het zeilen zonder gasten was een grote verandering aan boord. De vaste routines van het schoonmaken en afwassen namen opeens veel minder tijd in beslag en er waren geen gasten om zeiltraining aan te geven. Aanpassingen werden gemaakt, de bemanning nam 45 minuten-shifts aan het roer, onderhoud kwam op de prioriteitenlijst en Lazy Sundays werden ingevoerd om de week mee af te sluiten.

Van een epic low tot de epic slows in de doldrums, van de kou van Patagonië tot de hitte in de (sub)tropische wateren: op deze reis hebben ze alles meegemaakt.

Waar de romantici onder de bemanning de reis graag volledig onder zeil wilden voltooien, werd het in de doldrums duidelijk dat de reis dan wel eens heel lang zou kunnen duren. Eric peilde iedere dag de meningen van de bemanning of de motor wel of niet aan zou gaan en iedere dag was toch de beslissing om vol te houden zonder motor. Na dagen dobberen werd Doldrum Appreciation Day in het leven geroepen, om de frustratie van het gedobber opzij te zetten en te focussen op het ‘even niets doen’.

Halverwege de reis kregen de kok en koksmaat Gjalt en Emma een exclusieve reis naar een 5-sterren resort in Mexico cadeau. Met kartonnen sombrero’s, een cocktail en een hangmat werd de welverdiende vrije dag goed besteed in resort Lacasadepapel. Dan ben je er toch even lekker uit!

Motor bij?

Na de doldrums werd er weer vaart gemaakt, echter niet helemaal in de goede richting. De verwachtte windstiltes op de route zorgden voor het veranderen van koers. Er begon zich een hoge druk gebied te vormen in het westen, dat hen westelijke wind zou kunnen brengen. Het besluit werd gemaakt, de zeilen omgebrast en er werd koers gezet naar de gunstige wind om zo de windstiltes te voorkomen. Helaas hield de westenwind zich niet aan de verwachting en belandden ze alsnog in een windstilte. Opnieuw werden de meningen gepeild en berekende Eric dat het meer brandstof zou kosten om langer onderweg te zijn dan de motor af en toe aan te zetten op momenten dat de wind weg zou vallen. Na beraad en unaniem besluit is na ruim 60 dagen de motor uiteindelijk toch voor een etmaal aangegaan: tijd om naar huis te gaan.

Al het harde werk aan het onderhoud door bootsman Krista en de rest van de bemanning resulteerde ook in de opening van de eerste nieuwe hut: Casa Blanca. Gjalt en Emma kregen de kans om als eerste gasten de hut uit te proberen, die met een geheel nieuwe look flink was opgeknapt.

Nu ‘thuis’ steeds dichterbij komt, kunnen sommige bemanningsleden niet wachten om hun dierbaren weer te zien. Voor anderen kan dit gevoel van eeuwige vrijheid niet lang genoeg duren. Het schip zelf zal een onderhoudsbeurt en wat rust wel prettig vinden.

Bron: nieuwsbrief Bark Europa

Lees ook:

Omslagfoto: Bark Europa

Tags: , , , Last modified: 18 juni 2020
Sluiten