Zeemanschap

Nu in Zeilen: ‘Op zee moet je kunnen omgaan met je angsten’

12:12

Solozeilster Christa ten Brinke (49) is de enige Nederlandse vrouw die ooit de Mini Transat 6.50 voer. Door het solozeilen leerde ze haar angsten overwinnen. “In sommige situaties moet je je angst parkeren. Twijfel is funest.”

Eigenlijk is het een wonder dat Christa ten Brinke ooit in haar eentje de oceaan is overgestoken. De solozeilster is namelijk bang voor wind. Altijd al geweest. Toen ze zeven jaar oud was, zag ze op het nieuws hoe door een storm de daken van de huizen werden geblazen. “We hadden vroeger thuis enkel glas en als het woei zag je de ramen bewegen. Ik was doodsbang en durfde niet alleen in mijn bed te liggen. Tot mijn dertiende had ik daar last van. Toen leerde ik dat mijn angst niet reëel was.”
Toch bekruipt Ten Brinke nog steeds een ongemakkelijk gevoel als ze in een haven het geluid hoort van vallen die tegen de mast aan tikken. “Het is verrassend dat ik iets met wind ben gaan doen,” zegt Ten Brinke, die opgroeide in Nederhorst den Berg waar ze zeilde en surfte op de Spiegel­ plas. “Maar misschien was het juist wel ingegeven door angst dat ik besloot te gaan solozeilen.”

In 2007 was Ten Brinke aanwezig bij de start van de Mini Transat in La Rochelle. “Ik werd emotioneel toen ik de zeilers zag starten en wist: op een dag ben ik diegene die in een 6.50 over de startlijn vaart. De zee staat voor mij voor een ultiem gevoel van vrijheid. Bovendien wilde ik aan mezelf bewijzen dat ik me alleen kan redden, ook onder extreme omstandigheden. Zo’n wedstrijd doe je voor niemand, alleen voor jezelf.”

Angst onder ogen komen

Tijdens het trainen voor de Mini Transat, waarvoor ze in 2010 werd gekwalificeerd, en de solorace zelf, leerde Ten Brinke omgaan met haar angsten. Bijvoorbeeld de angst dat de zee sterker is dan zijzelf: “Op zee en zeker als solozeiler is er niemand die je kan helpen. Door noodsituaties leer je je angsten kennen en leer je hoe je ermee moet omgaan. Dat maakt je een betere zeiler.”

Zeilen 10/2021

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Wanneer bekroop Christa een onheilspellend gevoel? Wat is volgens haar  – zeker bij solo­zeilen – goed zeemanschap? Wanneer weet de solozeilster dat ze meer kans krijgt op hallucinaties? Wat gebeurde er toen ze de rode knop indrukte? En wat heeft ze geleerd door het solozeilen? Je leest het allemaal in Zeilen 10/2021! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 27 oktober verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Omslagfoto en foto: Floortje Gunst en privéarchief Christa ten Brinke
Tekst: Floortje Gunst

Tags: Last modified: 2 november 2021
Sluiten