Actueel

Nu in Zeilen: 6 zeilongelukken en wat je daarvan kunt leren

12:00

We zijn er allemaal bang voor dat er tijdens een zeiltocht eens iets flink misgaat. Zes zeilers vertellen hoe zij in een situatie terechtkwamen die ze liever hadden vermeden. Gelukkig brachten ze het er heelhuids vanaf, maar de materiële schade was soms aanzienlijk. Wat gebeurde er, hoe hebben ze het opgelost, en vooral: wat zouden ze een volgende keer anders doen?

Losgeslagen

Losslaan van je anker is niet iets waarop je zit te wachten. Het gebeurde bij de boot van Sanne Koenen, een Domp­ kruiser van 8,60 meter die ze had uitgeleend aan vriend Miquel en diens vriendin. De schade was groot, maar gelukkig raakte er niemand gewond en is Miquel nog steeds een goede vriend van Sanne.

’s Middags had Sanne met haar goede vriend Miquel nog naar de weersverwachtingen gekeken. Het zou mooi rustig weer worden, dus Miquel besloot naar de Marker Wadden te varen en daar voor anker te gaan. “Vorig jaar juni leende hij mijn boot,” vertelt Sanne. “Dat was niet voor het eerst; hij was er al eerder mee weggeweest. Miquel is een ervaren zeiler, dus ik vertrouwde hem de boot met een gerust hart toe. Aan boord ligt een anker van vijf- tien kilo met zo’n tien meter verzwaarde lijn en daaraan vast nog een flink lange lijn, maar geen ankerketting. Bij harde wind zou dit misschien onvoldoende zijn, maar er was geen wolkje aan de lucht. Hij ankerde aan bakboord van de ingang van de Marker Wadden waar nog vier schepen lagen.”

Weersomslag

“Voor ik naar bed ging om een uur of elf, veilig in mijn eigen huis in Lelystad, bekeek ik de vooruitzichten nog een keer. Buienradar voorspelde een onweersfront, maar dat zou niet noordelijker komen dan Muiden.
Nog geen uur later schrok ik wakker van onweer en felle regen en bekroop mij een ongemakkelijk gevoel. Het slechte weer was veel verder naar het noorden getrokken dan voorspeld. Zou alles aan boord wel goed gaan? Maar ja, hij is ervaren en het zou gek zijn wanneer ik hem midden in de nacht zou bellen.”

Zeilen 11/2021

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Hoeveel schade had de boot van Sanne? Wat maakten de andere vijf zeilers voor ongelukken mee? We verklappen alvast dat het onder andere om brand gaat en zelfs een zinkend schip. Wat zijn hun geleerde lessen? En hoe gaat het nu met de zeilers die hun verhaal doen? Je leest het allemaal in Zeilen 11/2021! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 24 november verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Omslagfoto en foto: Privéarchief geïnterviewden
Tekst:  Klaas Smit

Tags: Last modified: 4 november 2021
Sluiten