Zeemanschap

Stappenplan: aan de mooring

10:00

Als je van plan om deze zomer naar de Engelse Oostkust te varen dan kom je ze zeker tegen; meerboeien. Met de volgende gebruiksaanwijzing leg je je boot er aan vast:

  1. Bereid je voor: leg een pikhaak klaar op het kajuitdak, beleg een landvast al op een voorbolder en leg dat, buitenom zeereling en zijstagen geleid, klaar in het gangboord.
  2. Nader de mooring vanuit de goede hoek. Die hoek wordt bepaald door de wind en de stroom samen. Aan de andere boten kun je zien hoe je de mooring van je keuze moet aanvaren. Geen andere boten? Schat zelf de resultante van wind- en stroomsterkte in.
  3. Kom langzaam bij de mooring langszij.
  4. Neem de mooring langszij, zodat je als roerganger zicht houdt op de mooring. Bovendien is iets voorlijker dan midscheeps het vrijboord op z’n laagst (in tegenstelling tot het hoogste punt: bij de boeg). In geval van stroom blijf je net zoveel vaart door het water houden dat je naast de mooring stil komt te liggen.
  5. Pik de mooring op.
  6. Zet de motor in vrij. Vis de meerlijn van de mooring op met de pikhaak. Rijg het landvast door het aangesplitste oog en loop daarmee naar voren. De boot, die door wind en stroom toch al ligt te deinen, trek je daarmee achteruit.
  7. Beleg de meerlijn/het landvast.
  8. Soms is de meerlijn die aan de boei zit lang genoeg om aan dek te beleggen. Dat werkt mooi als je een vrije boegrol hebt waar je hem overheen kunt leggen. Is dat niet zo, maak dan een spruit van je landvast voor de boeg langs.

NB: leg je boot zo kort mogelijk op de mooring. Bij een te grote lengte heeft de boot vrijheid om te gaan liggen gieren en draaien. Hij kan daarbij over de meerlijn heenvaren, die dan achter de vinkiel of het roer kan blijven haken.

Tekst en beeld: Anje Valk

Tags: , Last modified: 22 april 2021
Sluiten