Zeemanschap

Nu in Zeilen: Sleepje van 600 mijl

17:00

Op weg naar Nederland, vanuit de Verenigde Staten een tocht van 3600 mijl, worden Carla en Hans onverwacht opgeroepen: een trimaran verloor het roer en heeft een sleep nodig. Hun hulpactie loopt uit op een avontuur dat hun hele leven zal veranderen.

“Sailing vessel Linde, sailing vessel Linde, Pacific Dawn. Are you alright?” “Pacific Dawn, this is Linde. Yes, we are perfectly fine, how are you?”
We zijn wat verbaasd dat we worden opgeroepen door de grote tanker die langs de horizon voorbij schuift. “Linde, Pacific Dawn. We were wondering what you are doing this far of the coast and we want to be sure you are OK.” Wat een zorgzame bemanning! We vertellen dat we van de Verenigde Staten naar Nederland zeilen en nu acht dagen onderweg zijn. De bemanning van Pacific Dawn is gerustgesteld en wij zeilen rustig verder.

In duigen

In 2017 vertrekken we uit Nederland met het plan om vijf jaar rond de wereld te zeilen. Als we in maart Cuba worden uitgezet vanwege de regels rondom het coronavirus, wijken we uit naar de Verenigde Staten. Langzamerhand wordt ons duidelijk dat we onze plannen moeten bijstellen. Na lang overleg besluiten we onze reis te onderbreken; we willen ons budget niet opmaken in de VS. Liever gaan we terug naar Nederland om te werken en sparen, zodat we over een paar jaar opnieuw kunnen vertrekken. En dus zetten we begin juni Linde op de kant in Deltaville in de Chesapeake Bay en bereiden haar voor op de lange tocht naar Nederland. We willen rechtstreeks gaan – een tocht van ruim 3600 mijl. Op het moment van ons vertrek mag niemand in de Azoren aan wal vanwege het coronavirus en dat maakt een bezoek aan deze eilandengroep nu niet zo interessant. We vullen alle hoekjes en gaten van de boot met eten en alle jerrycans met water en diesel. Op het moment dat we helemaal vertrekklaar zijn, is er een prachtig weervenster waar we meteen gebruik van maken. We verlaten de VS op dinsdag 9 juni. De eerste week leggen we ruim duizend mijl af. Op de dagen dat we in de golf­ stroom varen, noteren we steeds nieuwe recordafstanden. Andere dagen staat de motor bij omdat er niet veel wind is.

Boot in nood

Week twee. We schieten lekker op en gaan er al bijna van uit dat we begin juli in Nederland zullen zijn. Maar dan worden we weer opgeroepen door een tanker. Linde, we have had contact with sailing boat Nandi two hours ago. They lost their rudder and may need assistence. Their position is 40°06’ N and 40°54’ W. Can you go check on them?” We kijken op de kaart en zien dat de zeilboot zich op dertig mijl ten zuidoosten van ons bevindt. Het is nog zeshonderd mijl tot de Azoren en dat lijkt ons wel erg lang en lastig zonder roer.
We veranderen van koers om poolshoogte te gaan nemen.

Zeilen 12/2020

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Wat treffen Carla en Hans aan? Door welke gedachte laten de twee zich leiden? Hoe gaat het met de noodroeren? Wat houdt de spinnakertruc in? Wat zorgt voor een onverwachte wending? En wil je tips lezen voor succesvol slepen? Je leest het allemaal in Zeilen 12/2020! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 16 december verkrijgbaar in de winkel.

Omslagfoto en foto: Carla Jansen
Tekst: Carla Jansen

 

Tags: , , , , , Last modified: 22 april 2021
Sluiten