Onderhoud & klussen

Hoe reviseer je een houten roerblad?

Kleine bootklussen met Olav Cox

09:00

Kleine moeite, groot plezier. Veel klussen aan boord zijn niet ingewikkeld, als je maar de juiste materialen, gereedschappen of aanpak hebt. Jachtexpert Olav Cox reviseert het roerblad van zijn boot Urgje.

Na ruim veertig jaar is het aangehangen mahoniehouten roerblad van Urgje toe aan groot onderhoud. Om de boot een wat frisser uiterlijk te geven besluit ik het blank gelakte hout in de kleur van de romp te schilderen. Bijkomend voordeel is dat gekleurde lak een stuk minder onderhoud vraagt en dat ik meteen de waterlijn op de juiste hoogte kan brengen. Maar eerst moet ik nog een meer constructief klusje klaren.

Rotte plekken

Bij de boutgaten van het roerbeslag net onder de waterlijn zijn langwerpige rotte plekken in het hout ontstaan, precies op de plek waar het blad het meest wordt belast. Het plan is om het roerblad eerst volledig kaal te maken met een verfbrander en een scherpe verfkrabber, en daarna al het aangetaste hout met een bovenfrees en beitel te verwijderen. Houtrot is een schimmel, dus al het aangetaste hout moet eruit om te voorkomen dat het verder rot.

Daarna plaats ik op maat gezaagde stukjes mahonie met epoxy terug, zodat het roerblad zijn oorspronkelijke sterkte en vorm weer terug krijgt. Dan moet ik nog nieuwe gaten boren voor het roerbeslag, alles schilderen, beslagen monteren en het roer is weer klaar voor de volgende veertig jaar. Tot zover het plan; nu alleen nog even in de praktijk brengen.

Stappenplan:

rotte plekken roerblad
  1. De rotte plekken zijn uit het kaal gemaakte roerblad verwijderd. In het blauwe bakje liggen passende stukjes mahoniehout klaar om in de gaten te lijmen.
impregnereren roerblad

2. Na het impregneren (‘nat in nat’) druk ik de vulstukjes met ingedikte epoxy op hun plek. Ze hoeven niet precies te passen; de pindakaasdikke epoxy vult prima.

schuren roerblad

3. Na het schuren zijn de gerepareerde plekken nauwelijks meer zichtbaar.

epoxyhars

4. Meng de epoxyhars goed met de harder. Vermijd contact met de huid! In het potje rechts zitten witte vezels om de epoxyhars naar wens in te kunnen dikken.

lijmklemmen roerblad

5. Lijmklemmen en latjes houden tijdens het uitharden alles op hun plek. Door de latjes te voorzien van een laagje pvc-tape plakken ze niet vast.

gaten roerbeslag

6. De gaten voor het roerbeslag zijn geboord. Het bovenste deel zit al in de grondverf. Onder water krijgt het roerblad een paar lagen Primocon en antifouling.

epoxyhars roerblad

7. Met een wegwerpkwastje breng ik dunne epoxyhars aan om het hout van het roerblad en de vulstukjes te impregneren.

blokschaaf roerblad

8. Met een blokschaaf breng ik het roerblad weer in vorm. De vulstukjes waren bewust iets te dik gehouden, om ze tijdens het verlijmen goed aan te kunnen drukken.

rotvrij roerblad

9. Een rotvrij roerblad in de kleur van de romp met een aansluitende waterlijn.

Deze klustip komt uit Zeilen 01/2021. Wil je vaker handige tips lezen? Abonneer je dan hier op Zeilen!

Lees ook:

Hoe repareer je een lekkend raam?

Huik terug schoon en waterdicht

Tekst en foto’s: (c) Olav Cox

Tags: Last modified: 28 december 2021
Sluiten