Zeemanschap

Nu in Zeilen: Het getij is de baas

12:30

Elke zeezeiler heeft te maken met eb en vloed. Hoe gaan we om met dit dynamische fenomeen dat het zeilen op zout water soms ingewikkelder, maar meestal een stuk interessanter maakt?

Tachtig dagen is de jonge zeiler al op zee. De boot gehavend, de voorraden beperkt. Na het beëindigen van de non-stop-solo rond de wereld-wedstrijd, wil Charlie Dalin zijn geliefden in de armen vliegen en eindelijk verlost zijn van de vijandelijke omgeving die hij bijna drie maanden trotseert. Toch gooit hij na de race het roer om en zet hij opnieuw koers naar zee. De reden? Er staat te weinig water in de ingang van de haven. Hij moet wachten op de vloed. Op zee is het getij de baas.

Droge aanloop

Gelukkig kunnen de meeste zeilers hun aankomst beter plannen dan Charlie Dalin (tweede plaats in de Vendée Globe 2020-2021) – al was het maar omdat ze minder lang buitengaats zijn. In Nederland zijn vrijwel alle zeehavens met elk tij binnen te lopen. Alleen bij een paar plaatsen, zoals Schiermonnikoog en Paal aan de Westerschelde, valt de ingang droog. Dat die aanlopen diep genoeg zijn, wil niet zeggen dat het verstandig is om te allen tijde het water op te gaan. Stroom en getij vragen altijd om extra aandacht voor de veiligheid aan boord.
Wim Douma is deliveryschipper en instructeur bij de Zeezeilers van Marken. Hij vaart vaak meerdaagse tochten en heeft ruime ervaring met zeilen op zee. Douma: “Plannen met het getij heeft veel te maken met veiligheid en goed zeemanschap. Bijvoorbeeld als je vanaf de Nederlandse kust vertrekt: de ebstroom is zuidwaarts langs de Noordzeekust. Het is verleidelijk om, als je richting Het Kanaal gaat, meteen de volle bak stroom zuid mee te pakken. Maar als er wat meer wind staat en je komt er na een uur achter dat er iemand last heeft van zeeziekte of er iets aan het schip mankeert, dan is het niet zo makkelijk om terug te keren.”

Zeilen 06/2021

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Wat is de truc bij het plannen? Hoe kun je rekenen met getijden? Waar moet je op letten bij de HP33? Tot wanneer zijn getijdendata bekend? En wat is het verschil tussen LAT, NAP en de echte diepte? Je leest het allemaal in Zeilen 06/2021. Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 23 mei verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

 

Omslagfoto en foto: Klaas Wiersma
Tekst: Klaas Wiersma

 

Tags: Last modified: 15 juli 2021
Sluiten