Tijdens de aanstaande Ronde om Noord-Holland, tijdens je eerste oversteek of in het derde jaar van je wereldreis: ‘s nachts wachtlopen blijft voor iedere zeiler een uitdaging. En of je nachtwacht nou drie of zes uur duurt: het laatste uur duurt altijd te lang. Onze redactieleden, van internationale wedstrijdzeiler tot incidentele toerzeiler, weten dat maar al te goed. Hoe blijven zij wakker tijdens de nachtwacht?
Meer tips om je tijd te vullen op zee? Hoe wereldzeilers Niels en Greetje zoal hun tijd verdrijven als ze wekenlang op zee zijn, lees je in Zeilen editie 06/2024.
De toerzeiler – Arno
Nachtwachtervaring: aantal oversteken naar Engeland, 24 Uurs, oversteek richting de Kanaaleilanden.
Hoe blijf je wakker tijdens je nachtwacht?
Arno: “Zorg dat je uitgeslapen bent, dat je fris aan je nachtwacht begint. Blijf ook bezig: zet bijvoorbeeld elk uur je koers in de kaart. Of doe rek- en strekoefeningen, voorkom dat je lang in dezelfde houding zit. Blijf ook goed om je heen kijken, speur actief naar verlichting, kijk niet alleen maar naar je scherm. En af en toe een sigaartje roken! Dat helpt om bezig en wakker te blijven.”
De wedstrijdzeiler – Erik
Nachtwachtervaring: delivery vanaf Gibraltar, oversteken naar Engeland, RORC Caribbean 600, een aantal Fastnets en Middle Sea Races.
Hoe blijf je wakker tijdens je nachtwacht?
Erik: “Sturen, actief zijn, echt iets te doen hebben. En altijd met z’n tweeën wachtlopen, dan kun je elkaar wakker houden. Lekker blijven kletsen, ouwehoeren. Veel eten en drinken! Verder heel actief zeilen; je trim in de gaten houden- ook als je niet in een wedstrijd zit-, je koers, dat houdt je bezig. Dan ben je ook gefocust, ben je met je hoofd actief erbij.
Het is ook heel belangrijk om goed voor jezelf te zorgen; zorgen dat je het goed warm hebt, comfortabel bent. Dan blijf je langer fit. Het klinkt misschien abstract, maar goed voor jezelf zorgen is bijvoorbeeld: zeggen dat je nú droge kleding aan gaat doen. Laat je niet te veel meesleuren door wat er allemaal om je heen gebeurt, maar blijf goed op jezelf letten. Zorg ervoor dat je happy bent.”
De eerste-keer-nachtzeiler – Casper
Nachtwachtervaring: dit jaar voor het eerst ’s nachts gezeild tijdens de Small Ships Race naar Engeland, op redactieboot Zoef.
Hoe bleef je wakker tijdens je nachtwacht?
Casper: “Ik had op de heenweg wacht van 00.00 uur tot 6.00 uur en ben van 00.00 uur tot 5.00 uur echt wakker geweest. Om wakker te blijven had ik aan het begin van mijn wacht een hele chocoladereep opgegeten – voor de suikers – en wat warms, noedelsoep. Kletsen met Jorn, mijn wachtgenoot, hielp ook goed. Om vijf uur waren we echter uitgepraat en was er ook niets meer te zien; we voeren op de motor en het was ontzettend saai. Van tevoren had ik ook niet goed geslapen; ik denk maar een half uur.
Uiteindelijk ben ik ook binnen gaan zitten, dat was het begin van het einde. Ik ben niet echt ingedut, maar heb wel mijn ogen even dicht gehad. Op de terugweg was het makkelijker om wakker te blijven omdat het veel harder waaide; er was iets meer noodzaak om goed op te letten. Er was ook meer op scheepvaart en je zag dingen veranderen. Dus ik heb vooral geleerd dat het helpt als er wat om je heen gebeurt waar je je mee bezig kan houden – en blijven praten met elkaar.”
De wereldzeiler – Ben
Nachtwachtervaring: drie jaar lang rond de wereld op eigen kiel, met vrouw Annemiek.
Hoe blijf je wakker tijdens je nachtwacht?
Ben: “Thee drinken en biscuitjes eten! En hoe langer de reis duurt, hoe makkelijker het wordt. Ik ben altijd buiten tijdens mijn wacht. Als ik het echt heel zwaar heb, ga ik elke tien minuten opstaan en om me heen kijken. Actief navigeren en goed om je heen blijven kijken helpen sowieso goed. Tijdens een oversteek van bijna vier weken, met nauwelijks verkeer, is het ook niet zo erg als je tien minuten wegdoezelt. Maar als je echt heel suf wordt tijdens je wacht: veel eten. Geen koffie drinken, geen chocola – die dingen werken voor mij juist averechts; daar krijg je dipjes van. Een boek lezen en dan de wekker zetten werkt wel. Mijn gouden tip is: alle afleveringen van Ronflonflon downloaden, het beste radioprogramma ooit. En die dan tijdens je wacht allemaal opnieuw luisteren.”
Praktijkgids Naar zee
€13,49
In deze compacte gids over voor het eerst oversteken naar Engeland of richting het Kanaal:
- Zeemanschap
- Tochtplanning
- Navigatie
- Meteorologie
- Inspiratietochten overzee
Lees ook: De nacht wacht – kun je de hele nacht opblijven?
Last modified: 24 juni 2024