Zeemanschap

Havenontlopers: Leer je anker kennen

12:00

Met een gerust hart ankeren is een kwestie van vaak doen, van vertrouwen kweken en weten wat je doet. Ook vertrouwen op het materiaal hoort daar bij. Maar hoe bouw je een vertrouwensband met je anker op? In de vorige weken lieten we in deel I, deel IIdeel III en deel IV havenontlopers aan het woord en schreven we meer tips voor havenontlopers. Volgende week vertellen we je meer over de kunst van het droogvallen.

Als je voor de allereerste keer ankert, is alles natuurlijk nieuw. Probeer vanaf het allereerste begin een ankerroutine te ontwikkelen. Niets ingewikkelds, maar wel altijd hetzelfde: een vaste volgorde van handelingen, waarbij je alles checkt en naloopt. Volg deze routine altijd, dus ook als de omstandigheden extreem rustig zijn en er nergens gevaar dreigt.

Ankeren in 10 stappen

1. Kies een geschikte ankerplek met
voldoende ruimte om je boot heen.
2. Weet hoe diep het water is en met wat
voor bodem je te maken hebt.
3. Bereid het ankeren goed voor: leg het
anker met ankerlijn/­ketting vast klaar.
4. Bepaal hoeveel lijn/ketting je moet
steken (zie stap 7).
5. Benader je ankerplekje tegen de wind in.
6. Zorg dat je langzaam achteruitvaart,
door een tikje gas achteruit te geven.
7. Als je het anker laat zakken, is het goed
om ongeveer twee keer de waterdiepte aan ketting te geven. Laat de boot langzaam achteruit waaien en kijk wat de boot doet. Geef vervolgens tot zo’n drie tot vier keer de diepte aan ketting mee. Geef met de motor langzaam steeds meer vermogen achteruit. Met een peiling op de wal kun je checken of de boot op z’n plek blijft, doe dit ongeveer een minuut om het zeker te weten. Zorg dat het object op de wal opvalt, mocht je de peiling in de nacht moeten herhalen (omdat je geen ankeralarm hebt).
8. Ligt het anker goed,
bevestig dan een lijn met een duivelsklauw op de ankerketting om schokken op te vangen. Deze lijn haakt met een rvs haak (de klauw) vast aan de ketting en zet je strak op een kikker op het voordek. Daarna laat je de ketting nog een stukje vieren zodat de lijn de krachten opvangt.
9. Hijs de ankerbol als teken dat je voor
anker ligt. Gebruik ’s avonds/’s nachts het ankerlicht.
10. Tijd om te relaxen,
wat ons betreft een combinatie van een koud biertje of wijntje, iets lekkers erbij en een goed boek.

Het is een van de mooiste manieren om te genieten van Nederland: met de boot voor anker op een beschutte plek. Gelukkig hoef je voor een mooie ankerplek niet ver te zeilen; er zijn heel wat prachtige ankerplekjes te ontdekken in Nederland.
Een aantal van die plekken staat ook op onze interactieve ankerkaart: Zeilen.nl/ankeren

Ankeralarm

Anker je regelmatig, dan is een ankeralarm op de plotter een goede investering. Zeker bij een onstuimige nacht geeft dit meer vertrouwen om nog wat nachtrust te pakken. Stel bij het inschakelen van het ankeralarm de afstand (die de boot van zijn plek mag afwijken) niet te klein in. Zo voorkom je dat het alarm onnodig vaak afgaat terwijl er niets aan de hand is.

Nog meer tips

• Voorkom gieren, ofwel het heen en weer achter je anker liggen: knoop een storm­ zeiltje van achter op je giek strak naar je achterstag. Of zet een zeiltje strak op de bezaan.
• Houd het weer goed in de gaten. Weet wat de windrichting en windkracht het komende etmaal gaan doen, zeker gedurende de nacht.
• Anker je op getij? Houd de boot rond de kentering goed in de gaten, tot je weet dat de boot volledig is gedraaid en nog steeds goed vast ligt.
• Anker op schone grond; vermijd zeegras of een rotsige ondergrond.
• Bekijk vooraf de ankermogelijkheden, zodat je je kunt aanpassen aan de situatie ter plekke.
• Een reserve­ of hekanker is handig, maar heb je in de praktijk hopelijk weinig nodig.
• Kies bij voorkeur een lijn met een loodlijn erin, om de ankerketting te verlengen.
• Schilder om de tien meter een aantal schakels van de ankerketting. Zo zie je snel hoeveel ketting er uitstaat.

Omslagfoto: © Thijs Oude Munnink
Tekst: Bertine van Dijk en Marinus van Sijdenborgh de Jong

Last modified: 17 augustus 2021
Sluiten