Zeemanschap

5 tips voor veilig varen

12:20

Met het recreatieseizoen op het water voor de deur geeft Rijkswaterstaat de recreatievaart 5 tips voor veilig varen op de rijksvaarwegen.

Veilig varen

Tip 1: Houd zoveel mogelijk stuurboordwal

Het is belangrijk, net als op de weg, om zoveel mogelijk rechts te varen. Zo kunnen schepen elkaar veilig passeren. Een groot schip kan niet direct vaart minderen of uitwijken. Pas daarom je koers en je snelheid aan. Maak indien aanwezig gebruik van de speciale recreatiegeulen, je herkent ze aan de rood-wit en groen-wit gestreepte markering aan de zijkant van de vaarweg.

Tip 2: Houd rekening met de dode hoek van de beroepsvaart

Vaar niet te dicht voor (grote) schepen uit en kijk regelmatig opzij en achterom. De dode hoek van een binnenvaartschip kan soms wel 350 meter lang zijn. Vuistregel: als je de stuurhut van het schip niet kan zien, kan de schipper jou ook niet zien.

Veilig VarenTip 3: Zorg dat je rondom goed zicht hebt als je aan het roer staat

Vermijd obstakels in je zicht zoals zeilen en masten, houd ramen van de stuurhut vrij en zorg ook dat mede-opvarenden niet in je zicht staan.

Tip 4: Ken de vaarregels

In onder andere het Binnenvaartpolitiereglement lees je met welke vaarregels je rekening moet houden. Zorg ook dat je weet wat boeien, borden en tekens betekenen. Onze mobiel verkeerleiders geven voorlichting en waarschuwingen, maar handhaven ook indien nodig.

Tip 5: Bereid je reis goed voor

Ga goed voorbereid de vaarweg op: Hoe is het weer? Zijn er geplande of ongeplande stremmingen? Op welke tijden worden de sluizen en bruggen bediend? Al deze informatie staat op www.vaarweginformatie.nl. Ook op www.rws.nl/recreatievaart en www.varendoejesamen.nl is nuttige informatie te vinden voor de reisvoorbereiding.

Tags: , Last modified: 23 maart 2021
Sluiten