Vaartest

Nu in Zeilen: de beste Hallberg-Rassy ooit?

10:10

“Elke nieuwe Hallberg-Rassy is de beste Hallberg-Rassy ooit,” lacht werfbaas Magnus Rassy. “Anders hoefden we geen nieuwe te maken.” De grote Zweed benoemt traditiegetrouw alle eerste exemplaren van een bepaald model tot zijn eigen boot – die vaak onder de naam Rassker rondvaren – en is dus ook na een uitgebreid ontwerp- en bouwproces nog veel met de nieuwe modellen bezig. De nieuwe Hallberg-Rassy 40C is in het achterschip vrijwel even breed als midscheeps, maar heeft niet de nadelen waar de moderne breedkonters om worden verguisd. De 40C is verhoudingsgewijs de meest volumineuze Hallberg-Rassy die er bestaat en je vergeet gemakkelijk dat het slechts een 40-voeter is. Niet alleen benedendeks, maar ook aan dek is de schaalvergroting goed duidelijk. Door het brede achterschip is ook de kuip van formaat; hij is letterlijk hetzelfde als de kuip op de Hallberg-Rassy 44.

Derde 40-voeter

We vragen Magnus Rassy waar de ‘C’ eigenlijk voor staat. “We hebben één keer een model dezelfde naam gegeven als een al bestaand model en dat gaf alleen maar verwarring. Dit is de derde 40-voeter, dat waren A en B, zou je kunnen zeggen, dus dan is dit C.” Rassy geeft geen uitsluitsel. “Of het staat voor Cruising. Of Center-Cockpit.” De werf kon in elk geval niet naar de drie cijfers toe om onderscheid te maken. “Dat zijn allemaal achterkuipers,” zegt Rassy. “Dat is ook toeval, maar dat houden we zo.”

We testten de nieuwe Hallberg-Rassy 40C in stevige omstandigheden. Tot 30 knopen wind kwam er over dek, maar het kon de boot niet deren. Mede dankzij de dubbele roeren konden we met twee vingers blijven sturen, zelfs hoog aan de wind met veel helling. We ontdekten één groot nadeel: zonder waarschuwing liep de boot twee keer uit het roer. Daags na de vaartest hoorden we dat de Zweedse werf dat ook al had ondervonden en dat het probleem was aangepakt. Later spraken we Magnus Rassy. “Wát is er precies gewijzigd? Dat kan ik niet zeggen,” lacht de anders zo spraakzame Rassy. “Of het roerblad veranderd is? Tja, er zijn meerdere onderdelen aan een roersysteem die je kunt veranderen.” We proberen het hem via een paar omwegen nog te ontfutselen, maar hij is onverzettelijk. “Geheim.”

Middenkuiper voor langere tochten

De door Germán Frers ontworpen Hallberg-Rassy 40C is een middenkuiper voor langere tochten en langer verblijf aan boord en wordt standaard geleverd met een grote eigenaarshut achter. Die hut heeft geen eigen douche en toilet, maar daarvoor krijg je een enorme kombuis terug. Aan boord kun je twee of drie gasten slaapplaats bieden.

Meer weten

Voor de specificaties kijk je bij het boottestitem op de zeilen.nl. Je leest de vaartest in Zeilen 09/2020. Krijg jij het blad nog niet op de mat? Neem dan hier een abonnement of koop het nummer los. Toen we de boot op Boot Düsseldorf dit jaar bekeken, maakten we ook een video.

 

Tags: , , Last modified: 20 oktober 2021
Sluiten