Actueel

Domani S30: Boot van morgen

08:57

Een sportieve, moderne en luxe zeiler. Veel beloftes voor een eerste 30-voets model op de markt. De uit België afkomstige Domani S30 is zijn tijd vooruit.

Donker getinte ruiten, een positieve zeeg en een zwarte boegspriet maken de Domani S30 ietwat agressief, misschien zelfs een beetje macho. De S van S30 staat voor ‘sportyacht’, een term die het uiterlijk van de boot in ieder geval goed past. De relatief smalle 30-voeter is voorzien van een indrukwekkende hoeveelheid laminaatzeil en een zwarte koolstof mast. De optionele Code 0 op de boegspriet toont potentie. Het prototype van de boot was reeds op de HISWA te Water in 2016 te zien. Toen spraken we met bouwer en initiatiefnemer Michael Goddaert, die direct aangaf diverse zaken op het getoonde prototype te willen verbeteren. En of we wilden proefvaren. “Te vroeg,” zeiden we toen. Het prototype zou met zoveel wijzigingen weinig representatief zijn voor geïnteresseerden en potentiële kopers.

Domani S30

Domani S30. (c) Laurens Morel

Van outsource naar zelfbouw

Zeven jaar duurde het voordat de Vlaming Michael Goddaert zijn idee liet verworden tot eindresultaat. Eenmaal opgeleid tot piloot was er voor Goddaert weinig plek op de arbeidsmarkt, waardoor hij zich toelegde op het ontwerpen en bouwen van boten. Als een van de talloze zelfstandige composietwerkers bouwde hij mee aan allerlei projecten. Zelf de Domani bouwen, was nooit niet de bedoeling. “Dat wilden we allemaal outsourcen, maar om het eerste exemplaar op tijd op Boot Düsseldorf te krijgen, zat er maar één ding op: zelf doen.” De boot wordt gebouwd in Brecht, iets ten noord-westen van Antwerpen. Samen met een paar partners en bouwers lamineert hij daar de Domani’s. Vier zijn er reeds gebouwd. “Tot nu toe hebben we Nederlandse en Duitse klanten.” Het formaat van de Domani en de mogelijkheid om te traileren maken de boot ook geschikt voor de Duitse meren.

Zeilen 2-2019Zeilen 02/2019

Ben je benieuwd wat redacteur Marinus van Sijdenborgh van de Domani S30 vindt? Je leest zijn ervaringen en eindoordeel in Zeilen 02/2019. Koop het nummer hier online in de webshop. De editie is ook tot en met vandaag verkrijgbaar in de winkel.

Omslagfoto: Laurens Morel
Tekst: Marinus van Sijdenborgh

Tags: , , , Last modified: 11 maart 2019
Sluiten