Vaartest

Nu in Zeilen: Vaartest X4.0 – X nadert perfectie

13:52

We zeilden uitvoerig met de X4.0, de nieuwe bijna-40-voeter van het Deense X-Yachts en winnaar van de European Yacht of the Year in de categorie performance cruiser. Lees er meer over in Zeilen 7 en bekijk hier de vaartest van deze indrukwekkende boot.

Een schamele acht knopen wind dwarrelt over de golven als we uit de RIB aan boord stappen van de X4.0, de nieuwe bijna-40-voeter van het Deense X-Yachts. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is de boot over de stevens gemeten meer een 38-voeter – zoals de X4.3 dichter bij 42 voet in de buurt zit. Met de spriet erbij haalt de X4.0 de 40 wel en dat is mooi, want de officiële introductie van de X4.0 in 2019 viel daardoor precies samen met het veertigjarige bestaan van de kwaliteitswerf. Om vier decennia X-Yachts te vieren heeft de werf ook zijn allereerste boot, een X-79, gebouwd in oprichtingsjaar 1979, opgespoord en volledig gerefit. Deze cijferovereenkomsten berusten natuurlijk
geheel op toeval. Net als de naam van de testboot: Xelebration.

Drie prototypes

“We hebben het dit keer anders aangepakt,” vertelt Kræn Brinck Nielsen, directeur van X-Yachts. “We zijn met de eerste drie bouwnummers alle boatshows afgegaan in Scandinavië. Dat is bij elkaar zo’n 1500 mijl varen en met die ervaring op zak zijn we begonnen aan het ‘echte’ bouwnummer 1. We waren bijvoorbeeld niet tevreden met hoe hij op z’n roer voelde, dus we hebben de positie van de roerkoning veranderd.” De testboot is voorzien van de optionele koolstofvezel tuigage, waarvoor je ruim 60.000 euro extra moet betalen. De massief rvs verstaging (rod rigging) is standaard, ook met de aluminium mast; het Flexiteek dek en de koolstofvezel boegspriet zijn optioneel. De testboot is uitgerust met twee hutten. “Bij de versie met drie hutten raak je de grote bakskist kwijt,” zegt Nielsen terwijl hij naar het deksel in de kuipbank wijst. “Deze is gemaakt om met z’n tweeën te varen.” Passend voor een zeilend echtpaar dat af en toe met gasten vaart of kleine kinderen heeft. De X4.3 is dik een meter langer en gebouwd rondom drie hutten in plaats van de twee op deze boot. Verder komt hij aardig overeen. Het grote verschil is de prijs. Voor die meter extra betaal je ook ruim 60.000 euro meer en voor een X zul je toch al aardig de portemonnee moeten trekken.

Zeilen 07/2020

Benieuwd naar de rest van de vaartest van de X4.0? Je leest het in Zeilen 07/2020! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 22 juli verkrijgbaar in de winkel.

Tekst: Marinus van Sijdenborgh
Foto / video: Rick Tomlinson
Editing: Bertine van Dijk

Tags: , , Last modified: 21 oktober 2021
Sluiten