Starten met zeilen

Zeil warm de winter door

12:29

De kuip lijkt wel een iglo en u kunt schaatsen over dek. Niet iedereen wordt warm van wintersport aan boord, daarom is het zaak van tevoren warm te blijven. Wat trekt u aan om de kou buiten te houden en wat moet u vooral niet doen?

Portret Wietze van der LaanDe moderne kledingfabrikant zal u ongetwijfeld een lagensysteem aanraden, zowel in de zomer als in de winter. Eerst een dun, nauwsluitend laagje, als tweede een wat dikkere isolatielaag en als derde een laag die beschermt tegen de elementen. Dit zogenoemde drielagensysteem bestaat voor de zeiler meestal uit thermo-ondergoed, een wollen trui of fleecetrui, dito broek en een zeilpak.

De eerste laag voert eventueel transpiratievocht af van uw huid, het vocht gaat door het fleece dat uw warmte vasthoudt en door de water- en winddichte laag naar buiten. Wordt u nat van hemel- of buiswater, dan laat de langsstromende wind het vocht verdampen. Dat verdampingsproces onttrekt warmte aan u. U krijgt het koud. Isoleren en droog blijven is dus troef. Al naar gelang de buitentemperatuur kunnen extra isolatielagen worden toegevoegd.

Ingewikkelder wordt het als we bij de handen en voeten komen. Want hoe houdt u uw voeten droog, maar ook warm? En wat te denken van uw handen? Beide zijn op een zeilboot van groot belang. Do’s en don’ts voor een warme winterse zeiltocht en tips van ervaringsdeskundigen uit verschillende zeildisciplines leest u in het decembernummer van Zeilen.

Speciaal voor de feestdagen heeft Zeilen voor u een warme aanbieding.

Foto: Wietze van der Laan

Tekst: Marinus van Sijdenborgh

 

Tags: , Last modified: 22 april 2021
Sluiten