Starten met zeilen

36 tips uit de praktijk

08:38

Een zeilboot is meer dan alleen maar een vervoersmiddel dat je van A naar B brengt. Het is ook een tijdelijk huis, een mini-werk- plaats en een tijdelijke microkosmos. Even bestaat de wereld uit de boot, de bemanning en jezelf. Kleine verbeteringen en handig- heidjes – hier vervat in 36 tips – leveren meer gemak of zeilplezier.

Tips uit de praktijk

Rechtuit in de box

Bij sterke zijwind is het vastmaken in een box vaak lastig. Het jacht drijft al snel opzij en kan daarbij schade toebrengen aan het buurjacht. De boot is veel beter te controleren wanneer je de achterland­ vasten niet bij de spiegel vastmaakt, maar via de middenkikkers of twee midscheeps geplaatste blokken naar de lieren leidt. Zodra de palen bij het invaren van de box midscheeps staan, leg je de lijnen over de palen en trek je ze aan. Daarna zet je de motor in de vooruit zodat de lijnen goed op spanning blijven staan. Nu kun je de lij­ nen rustig laten vieren zodat de boot rustig naar de steiger toe beweegt.

Tips uit de praktijk

Eenvoudige bescherming tegen schavielen

Er zijn veel oplossingen bedacht om lijnen tegen schavielen te beschermen wanneer deze bijvoorbeeld over een scherpe betonnen kaderand lopen. Wij hebben hiervoor stevige stukken slang aan boord, van ruim een halve meter lang en in de lengte spiraalvormig open­ gesneden. De spoel van de snede is ongeveer twaalf centimeter; dat is voldoende gebleken. Zo nodig winden we deze spiraalvormige stukken slang om de landvasten en zetten we de uiteinden met lijntjes vast zodat ze niet kunnen verschuiven. Onder zware omstandigheden kan een tweede, iets dikkere slang die tegenovergesteld is gesneden als extra bescherming over de eerste slang worden aangebracht.

Tips uit de praktijk

Schoothoekverstelling

Vroeger moesten we na het reven van het voorzeil altijd in het gang­ boord klimmen om de genuasledes te verzetten, omdat deze niet met een trimlijntje vanuit de kuip bedienbaar waren. Maar we hebben daar een oplossing voor bedacht: helemaal voor op de rail staat nu een extra genuaslede. Daar doorheen loopt een lange lijn met een kous aan het eind. De schoot loopt door die kous en een genuaslede helemaal achter op de rail. Door meer of minder aan de lijn te trekken is de schoothoek verstelbaar.

Zeilen 01/2019

Ben je benieuwd naar de andere 33 tips uit de praktijk? Je vindt ze in Zeilen 01/2019! Koop het nummer hier in onze webshop. De editie is ook tot 24 januari in de winkel verkrijgbaar.

Omslagfoto en foto’s: Mark van den Driest
Tekst: Handig aan boord, Uitgeverij Hollandia

 

Tags: , , , Last modified: 22 april 2021
Sluiten