Onderhoud & klussen

Houten kajuitdak vervangen

22:56

Spanbanden als hulpmiddel

Ap Weytenburg ontdekte onlangs dat hechthout flink kan wegrotten. Inwateren van enkele constructies in het houten kajuitdak van zijn stalen schip was er de oorzaak van. Het dak had 26 jaar dienst gedaan en was aan vervanging toe. Ap legt uit hoe hij te werk ging en waarom hij in spanbanden van de bouwmarkt een waardevol stuk gereedschap ontdekte.

“Bij de afbouw van het casco heb ik destijds om verschillende redenen gekozen voor een houten dak. Voordeel was onder andere een lager topgewicht ten opzichte van een stalen kajuitdak. Daarnaast is een houten omgeving gunstig voor het plaatsen van een kompas en door het dak wat meer ronding naar boven te geven, ontstond er binnen een stahoogte van 1,90 meter.

Bij het wegslopen van het oude dak ontdekte ik dat de fundatie van mahoniehoutdelen die ooit met kit en boutjes tegen de bovenkant van de kajuitwanden waren aangebracht, nog puntgaaf waren. Daardoor kon het nieuwe kajuitdak er weer uitstekend op worden bevestigd.

Voor dit alles wilde ik drie lagen ocumé hechthouten planten van zes millimeter over elkaar verlijmen. Uiteraard was dit plaatwerk van een gegarandeerde watervaste kwaliteit. Voor de verlijming gebruikte ik opgedikte epoxyhars. Voor de juiste ronding van het dak stelde ik enkele stevige balkjes op tussen voor- en achterkajuitschot. Daaroverheen kon ik de houtplaten buigen. Probleem was echter om de hele zaak onder spanning te houden.

Een nabij gelegen doe-het-zelf supermarkt bood uitkomst. Daar lagen net spanbanden in de aanbieding. De houtplaten bleken met deze banden uitstekend op hun plaats te houden. De foto is in een wat later stadium genomen, maar laat de werking van de banden goed zien. Het houten balkje dient om tijdelijk de druk goed te verdelen en met de bouw liet ik de plaatranden (op de foto al weggezaagd) flink naar buiten uitsteken. Zo kon ik ook enkele lijmklemmen plaatsen. Met de verlijming kon ik vrijwel zonder schroeven op zijn plek houden met de spanbanden.”

Voor de verlijming gebruikte Ap voornamelijk epoxy. Ook experimenteerde hij met polyurethaanlijm bij de verlijming van wat kleinere platen bij de kajuitingang. “Dat ging uitstekend,” zegt hij. “Polyurethaan is verkrijgbaar in kokers die in een kitspuit passen en dus gemakkelijk te verwerken. De kwaliteit is zeewatervast. Wel is het belangrijk de droogtijden in de gaten te houden. Zo is er in poly-urethaan een zogenaamde vijf minuten fix. Die is heel handig voor het kleine werk. Er is ook een type dat in een half uur is te verwerken. Dat is ideaal voor plaatwerk.”

Tags: Last modified: 9 april 2021
Sluiten