Onderhoud & klussen

Vijf slimme aanpassingen aan boord

Elke boot heeft puntjes die voor verbetering vatbaar zijn

10:10

Kleine moeite, groot plezier. Veel klussen aan boord zijn op zichzelf staand niet zo’n enorme klus, maar leveren eenmaal voltooid, groot genoegen. Zeker als je er meerdere aanpakt. Dit keer: kleine klussen voor meer zeilplezier.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Zeilen 02/2022
Tekst: Olav Cox

Vrijwel elke boot heeft van die puntjes die voor verbetering vatbaar zijn. Een lijn die elke keer weer achter dezelfde kikker blijft haken, een onbetrouw­bare borging of een onnodig struikel­draadje over dek. Je leert leven met dit soort kleine ongemakken en na verloop van tijd vallen ze je niet eens meer op, totdat je na een kritische blik (opstappers kunnen daarbij erg behulpzaam zijn) die verbeterpuntjes eens aanpakt en dan opnieuw gaat varen. Opeens zie je hoe je al die tijd onnodig hebt lopen rommelen, terwijl de oplossing zo weinig voorstelde. Een schroefje aandraaien, een likje vet of een nieuw lijntje kunnen een groot verschil maken. Aan boord van Urgje blijken een paar eenvoudige aanpassingen te leiden tot meer zeilplezier.

Een paar telltales in het voorlijk toveren het oude fokje om tot een pittig zeiltje dat uitdaagt om mee te trimmen.

Per kant plak je drie telltales op gelijke afstand in het voorlijk (houd 20 centimeter afstand van de rand). Bij het grootzeil plak je de telltales op het achterlijk.

 

Bij de half­ winder was het elke keer weer een gedoe om het losse lijntje aan de halshoek op lengte te maken. Een vast lijntje met ingesplitst oogje lost dit op.

Leuvers aanslaan, lijntje van de halshoek vastklikken en hijsen maar. Het onderlijk zit altijd op de juiste hoogte voor de reling. Hoe simpel kan het zijn?

 

Mooi hoor, allemaal dezelfde kleur zeilzakken, maar welk zeil zit waar in en hoe groot was dat zeil ook al weer? Een watervaste stift zorgt voor duidelijkheid.

 

Regelmatig haken lijnen vast achter de uiteinden van de houten latten naast het schuifluik. Telkens weer opletten dus: er zijn al eens schroeven uit het dak getrokken.

Even moed verzamelen, maar na wat zagen, schaven en schuren behoren vast hakende lijnen en los getrokken latten tot het verleden. De verkleuring trekt vanzelf bij.

 

De tanden van deze kunststof Clamcleat zijn afgesleten. Een poging om de tanden weer wat scherper te vijlen levert weinig verbete­ring op; de grip blijft onvol­doende.

Met een nieuwe metalen Clamcleat is het onderlijk van het grootzeil te trimmen zonder dat het kort daarna weer loshangt.

Last modified: 28 maart 2024
Sluiten