Onderhoud & klussen

Klussen met Doejong. Boordnet vervangen

08:30

Anderhalf jaar geleden kochten Arnout en Rosan de 34-voets stalen S-spant Doejong. Het plan: een rondje Atlantic in de zomer van 2019. Voor die tijd is er nog flink werk aan de winkel voor deze enthousiaste, maar beginnende klussers. Het budget is bescheiden, maar het moet natuurlijk wel goed gebeuren. Deze maand: elektra.

Een paar dagen nadat we Doejong officieel ons bezit mogen noemen, ontploft een van de onderhoudsaccu’s. Het blijkt een voorproefje te zijn van wat we kunnen verwachten van de elektra.
We proberen onze klusproblemen zo low budget mogelijk op te lossen. We kiezen soms voor goedkopere producten en speuren internet af op zoek naar mogelijkheden om bepaalde dingen goedkoper of in bulk te kopen. Hierbij proberen we steeds bewust na te denken over waar we op bezuinigen en waarop niet.

De eigenaren van Doejong.

Op Ontdekkingstocht

Vóór de aankoop wisten we al dat de bedrading wat oud was. Samen met de aankoopkeurder schatten we in dat de bedrading nog wel vijf jaar mee kan. Veel elektriciteitsdraden zijn mooi weggewerkt achter het schrootjesplafond in de isolatie en door plastic beschermbuizen heen getrokken. Wel bedenken we dat we minder stroom door de draden heen willen trekken door de bestaande verlichting te vervangen door led.

Een paar weken na de aankoop willen we het kapotte lampje in het heklicht vervangen. Maar het nieuwe lampje doet het niet; er blijkt iets mis in de verbinding. Na onderzoek ontdekken we dat de verbinding als witte draad het plafond ingaat, maar er als zwarte draad uitkomt. Bij het vervangen van het begin van de draad brokkelt de buitenkant in onze handen uit elkaar. Oeps, dit was niet onze definitie van een prima elektrasysteem. Telkens wanneer we een ander stuk bedrading bekijken, komen we verrassingen tegen: de draadkleuren kloppen zelden, er zijn gewone huis-tuin-en-keukenkabels gebruikt en de vele verbindingen zijn gemaakt met ouderwetse kroonsteentjes, hier en daar zelfs omwikkeld met verdroogd schilderstape. Een flinke bundel, inclusief kroonsteenverbindingen, ligt zelfs gewoon vrij in de bilge onderin de salon. We krijgen steeds sterkere ideeën over brandveiligheid en steeds meer overzicht.

De gereedschapskist.

Nieuwe verrassingen

Met ieder stukje bedrading dat we achter de betimmering vandaan halen, komen nieuwe verrassingen tevoorschijn. Een van de meest aparte vondsten was nog wel dat er twee drie-aderige 220V-kabels waren gebruikt om drie twee-aderige 12V-aansluitingen te maken. Onze enige houvast was de handgemaakte, veelvuldig aangepaste en gecorrigeerde oude tekening van een elektrisch schema op ruitjespapier van de vorige eigenaar. Uiteindelijk besluiten we maar om alles te vervangen.

Zeilen 04/2019

Wil je weten hoe de klus verloopt? Lukt het Arnout en Rosan om uiteindelijk met een beperkt budget een overzichtelijk en veilig boordnet te bouwen? Je leest het in Zeilen 04/2019! Koop het nummer hier online in de webshop. De editie is ook tot en met woensdag 17 april verkrijgbaar in de winkel.

Omslagfoto en foto’s: Arnout Anneveld & Rosan de Cock Buning
Tekst: Arnout Anneveld & Rosan de Cock Buning

Tags: Last modified: 19 april 2021
Sluiten