Onderhoud & klussen

Glasweefsel buiskap

22:52

Voor de 35 jaar oude Contest 31 HT van Tjeerd Vieregge moest een nieuwe buiskap komen. “een stof- fen buiskap heeft diverse nadelen, waaronder de duurzaamheid (win- tervast), het uitzicht door de doffe pvc ruitjes en het wat gedateerde, goedkope uiterlijk. Ik bedacht een verwijderbare, glasweefsel buiskap met een goed raam. aan de hand van foto’s van de boot heb ik de juiste verhoudingen bepaald. De kap is tien centimeter hoger geworden dan de stoffen.

De volgende stap was deze tekeningen omzetten in een mal van 4 millimeter dik mdf. Deze mal heb ik bekleed met glasweefsel en epoxyhars. Na een dikte van ongeveer 3 à 4 millimeter heb ik de kap van de mal gelost en ben hem op de boot gaan passen. Het was een mooi gezicht en voldoende om de kap te gaan afwerken.

Na plamuur en nog wat verstevigingen in de vorm van schuimstringers aan de binnenkant van de kap heb ik hem gerold met witte double coat. Bij een donkere kleur (warmer in zonlicht) is de kans op vervorming namelijk groter. Na het afwerken heb ik een poly-carbonaat ruit van 2 millimeter aan de kap gemonteerd, waardoor de constructie zelfdragend is geworden. De kosten waren ongeveer 600 euro en de kap weegt zestien kilo.

Na een aantal zeiltochten kan ik zeggen dat de kap goed bevalt. Hij staat mooi en het zicht naar voren is geweldig. Door de reflectie van de witte onderkant is het in de boot ook lichter geworden. Nu maar hopen dat de duurzaamheid de stoffen kap gaat overtreffen.

Last modified: 6 mei 2021
Sluiten