Onderhoud & klussen

Gasveer onder voorluik

22:56

Aartsknutselaar Ap Weytenburg is altijd bezig zijn boot op te knappen voor zo min mogelijk geld. Dit levert vaak creatieve en simpele oplossingen op. Zo heeft hij jaren geleden een gasveer gemonteerd die het voorluik openhoudt. Onlangs was deze aan vervanging toe.

Weytenburg: “Ik dacht dat zo’n gasveer jaren meegaat, maar hij werd wat slapjes. Ik vertelde dat aan een automonteur vlakbij de werf waar mijn boot ligt en kreeg er meteen drie mee. Voor niets. Ik ben zeer gehecht aan dit systeem en kennelijk worden deze gasveren, afkomstig van achterkleppen van auto’s, gewoon weggegooid.

Ik kan het iedereen aanraden zo’n gasveer te monteren. Je bouwt er een prima veiligheid mee in, omdat het luik niet per ongeluk kan dichtklappen. Ook is het ideaal als je zware stalen luiken hebt. Met een gasveer ertussen gaan ze zonder al te veel inspanning open.

Het monteren vereist enige aandacht. De gasveer mag niet te sterk reageren, waardoor het luik met een knal openklapt. Ook mag het bij een gering zeetje niet openklappen. Je moet het luik handmatig kunnen opendrukken, waarna de gasveer het – ongeveer bij een kwart geopend luik – overneemt. Het is even experimenteren waar je de veer bevestigt, op de juiste afstand tussen het luik en het dek. Hoe verder je het scharnierpunt onder aan de gasveer van het luikhoofd monteert, hoe sterker de veer reageert. Eenmaal op de juiste afstand bevestigd, heb je een simpele en doeltreffende methode om het luik open te houden. Om de klap op te vangen, heb ik nog een touwtje gemonteerd die het luik tegenhoudt als ik hem open. Zo kan hij ook weer niet doorschieten”.

Last modified: 9 april 2021
Sluiten