Onderhoud & klussen

Bootramen en dekluiken vervangen

Vocht, lekkage en beperkt zicht

08:36

Vocht, lekkage, beperkt zicht – je merkt het vanzelf als de ramen aan vervanging toe zijn. Veertien jaar geleden pakte Jasper Themans deze forse klus voor het eerst bij de horens, maar nu lekken de ramen weer. Deze keer pakt hij het anders aan… en hoe? Dat lees je in Zeilen editie 05/2024!


Ken je dat: je uitzicht is permanent gehuld in een lichte mist en het interieur van de boot voelt klam aan? Het plaatmateriaal van kunststof ruiten is aa verwering onderhevig en de kit of het rubber daarachter veroudert op den duur eveneens. De oorzaak? Uv speelt zeker een grote rol, maar het kan ook zijn dat een raam zich ‘loswerkt’ door voortdurende krimp en uitzetting als gevolg van temperatuurschommelingen. En soms blijken ramen al vanaf het begin niet goed te zijn gemonteerd.

Eerste keer

Lang geleden, toen ik mijn boot kocht, waren alle ruiten na twaalf jaar zon op de Kanaaleilanden craquelé. Dat is constructief geen probleem, maar bederft wel het uitzicht en laat minder licht binnen. De bevestiging van de ramen (een hele reeks bouten) zag er op het eerste gezicht nog wel robuust uit, maar mijn opgedane bootwijsheid vertelde mij dat elk gat, met of zonder bout, in de loop van de tijd gaat lekken. Bij een aantal van die gaatjes was de raam-kit-bout- combinatie al over de datum en hingen er regelmatig druppels aan de binnenkant.
Als rechtgeaarde klusoptimist jeukten mijn handen. Ik struinde het internet af naar alternatieven, sloopte meteen maar de oude ramen eruit en ging met goede moed aan de slag. Met resultaat. Na grofweg tweemaal het aantal ingeschatte dagen zag de boel er weer spic en span uit: heldere ramen, met aan de randen een strakke zwarte band, vastgekit en zonder enig gat. Hoewel, de raamsponning op zichzelf is natuurlijk ook een gat en ooit zal dat weer gaan lekken. Ooit blijkt nu te zijn, na ruim veertien jaar. De ramen zelf zijn nog redelijk helder, maar het lekt op enkele plaatsen langs de kit.

Zeilen 05/2024

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Bestel nu een digitaal jaarabonnement op Zeilen, dan heb je direct toegang tot dit artikel en vind je in ons digitale archief nog veel meer. Bestel hier.

Óf bestel een jaarabonnement 12x Zeilen+ digitaal lezen, dan krijg je maandelijks ons magazine thuisbezorgd én heb je met onze app altijd en overal de kennis van Zeilen tot je beschikking. Bestel hier.

Omslagfoto en foto: © Jasper Themans
Tekst: Jasper Themans

Last modified: 13 mei 2024
Sluiten