Onderhoud & klussen

Boot in de startblokken

11:43

Eind maart, begin april is de tijd om de boot klaar te maken voor het seizoen. We hebben lang moeten wachten op lekkere voorjaarsprikkels. Tot begin maart lag de sneeuw aan dek. Nu het dekkleed van de boot is en de luiken openstaan om de kajuit te luchten, kunnen we ons concentreren op het te water laten. Wat moeten we doen voordat we weer kunnen varen? Doorgaans veel. Het lopend en staand want nalopen, de veiligheidsmiddelen (laten) controleren, de gasfles en slangen aan een nauwkeurige inspectie onderwerpen en de motor zomerklaar maken. Deze maand een uitgebreide praktijk met veel tips en trucs om u op weg te helpen.

Spoelen maar!

Ook al hebt u in het najaar de watertanks helemaal leeggehaald, er zit altijd nog een restje water in. Dat zal in de winter niet hebben geleid tot algen- of bacteriegroei, maar helemaal fris is het niet. Spoel voordat u de tanks weer gaat gebruiken, de leidingen en de tank goed door. Meestal is het voldoende om dit met alleen water te doen. Mocht u het niet vertrouwen of blijkt uw tank behoorlijk vervuild te zijn, dan moet u hem grondiger reinigen. Er zijn speciale schoonmaakmiddelen voor tanks in de handel, maar een paar milliliter bleekwater werkt ook. Tenminste, als u een polyester tank hebt.

– Giet terwijl u de watertank vult een scheutje bleekwater in de vulopening. U kunt ook wat bleekwater verdunnen in een petfles en dat door de vulopening gieten, alvorens u de tank gaat vullen. Zo spoelt u de aanvoerslang zo goed mogelijk schoon.

• Tijdens het vullen zet u alle kranen even open, zodat de bleekwateroplossing ook in de leidingen naar de kranen zit.

• Sluit de kranen, vul de tank helemaal en laat het bleekwater een week in de tank zitten.

– Spoel daarna de tank goed door, alvorens u hem vult met schoon water. Het water smaakt in eerste instantie nog even naar bleekwater, maar na ongeveer twee weken is dat over.

Bleekwater mag u niet gebruiken bij stalen of aluminiumtanks. Dat tast de lasnaden aan. Spoel deze tanks goed door met water en gebruik eventueel een jodium desinfecterend middel dat bij de apotheek te verkrijgen is. Laat ook deze oplossing een week in de tank staan, alvorens deze goed door te spoelen.

• Wilt u liever geen bleekwater gebruiken of kan dat vanwege het materiaal van de tanks niet dan biedt schoonmaakazijn een alternatief. Het is volop verkrijgbaar en het product kan ook kalkaanslag in het drinkwatersysteem te lijf gaan. Net als bij bleekwater geldt dat tanks en leidingen na gebruik van schoonmaakazijn grondig moeten worden doorgespoeld.

Controleer eventuele waterfilters en vervang ze indien nodig.

Last modified: 6 mei 2021
Sluiten