Spoelen maar!
Ook al hebt u in het najaar de watertanks helemaal leeggehaald, er zit altijd nog een restje water in. Dat zal in de winter niet hebben geleid tot algen- of bacteriegroei, maar helemaal fris is het niet. Spoel voordat u de tanks weer gaat gebruiken, de leidingen en de tank goed door. Meestal is het voldoende om dit met alleen water te doen. Mocht u het niet vertrouwen of blijkt uw tank behoorlijk vervuild te zijn, dan moet u hem grondiger reinigen. Er zijn speciale schoonmaakmiddelen voor tanks in de handel, maar een paar milliliter bleekwater werkt ook. Tenminste, als u een polyester tank hebt.
– Giet terwijl u de watertank vult een scheutje bleekwater in de vulopening. U kunt ook wat bleekwater verdunnen in een petfles en dat door de vulopening gieten, alvorens u de tank gaat vullen. Zo spoelt u de aanvoerslang zo goed mogelijk schoon.
• Tijdens het vullen zet u alle kranen even open, zodat de bleekwateroplossing ook in de leidingen naar de kranen zit.
• Sluit de kranen, vul de tank helemaal en laat het bleekwater een week in de tank zitten.
– Spoel daarna de tank goed door, alvorens u hem vult met schoon water. Het water smaakt in eerste instantie nog even naar bleekwater, maar na ongeveer twee weken is dat over.
Bleekwater mag u niet gebruiken bij stalen of aluminiumtanks. Dat tast de lasnaden aan. Spoel deze tanks goed door met water en gebruik eventueel een jodium desinfecterend middel dat bij de apotheek te verkrijgen is. Laat ook deze oplossing een week in de tank staan, alvorens deze goed door te spoelen.
• Wilt u liever geen bleekwater gebruiken of kan dat vanwege het materiaal van de tanks niet dan biedt schoonmaakazijn een alternatief. Het is volop verkrijgbaar en het product kan ook kalkaanslag in het drinkwatersysteem te lijf gaan. Net als bij bleekwater geldt dat tanks en leidingen na gebruik van schoonmaakazijn grondig moeten worden doorgespoeld.
Controleer eventuele waterfilters en vervang ze indien nodig.
Last modified: 6 mei 2021