Wereldzeilen

Vertrekkers Karin en Jeroen zwerven al zes jaar rond op zee

Maar ben je pas een vertrekker als je een oceaan oversteekt?

11:19

White Pearl
White Pearl voor anker in Petit Tobacco. "Hier is Pirates of the Caribbean opgenomen. Ons schip is vernoemd naar Jack Sparrow's Black Pearl."

Met hun Dufour 38 Classic White Pearl voeren Karin de Lange (62) en Jeroen Brokke (59) in 2016 weg uit Friesland. Het plan? Geen plan. Ondanks alle zeemijlen blijft de Middellandse Zee hun favoriet.

Waar zijn jullie nu?

“Op de Bahama’s. Gisteren zijn we hierheen gevaren vanuit de Dominicaanse Republiek. We varen binnenkort verder naar het noorden, richting Norfolk en dan door naar New York. Na New York willen we naar Maine en misschien zelfs Nova Scotia in Canada.”

Hoe lang zijn jullie al onderweg?

“We zijn zes jaar op reis. In april 2016 vertrokken we uit Makkum. Toen wij in de Algarve oostwaarts gingen, zagen we het peloton zeilboten naar de Canarische Eilanden afslaan. Vierenhalf jaar zworven we rond op de Middellandse Zee en pas eind 2020 voeren we naar de Straat van Gibraltar om de oversteek naar het Carieb te gaan maken.”

Karin en Jeroen.

Hebben jullie een plan?

“Niet echt. Zolang het leuk is blijven we doorreizen. We willen nog naar Midden-Amerika, Honduras, Colombia, Patagonië, Peru, en nog veel meer. Inmiddels hebben we wel ontdekt dat we niet alles kunnen zien. In de verschillende landen vinden we het leuk en belangrijk om ook de achtergronden te zien. Hier in het Carieb bijvoorbeeld, is heel veel strand en heerst de ‘bounty-sfeer’. Maar dat is lang niet alles wat een land te bieden heeft. Vaak huren we een auto of reizen we met het openbaar vervoer naar landinwaartse plekken. Soms zie je dan armoede, en soms juist prachtige natuur.”

“Onderweg werken we nog af en toe, met name Jeroen. Hij heeft een milieuadviesbureau en houdt zich bezig met afwater-vraagstukken voor de overheid. Als er een goede internetverbinding is kan hij gewoon inloggen en werkt hij zo’n anderhalve dag per week om bij te spijkeren aan de inkomsten. Daardoor kunnen we de krenten in de pap doen tijdens de reis.”

Zicht op Saba, een eiland kleiner dan Schiermonnikoog. Hier woont nu een van de zoons van Karin en Jeroen.

Zijn jullie zeilers of zijn jullie reizigers?

“Reizigers, in hart en nieren. Vroeger hebben we veel gereisd en later zijn we met onze drie zoons (inmiddels 32, 31 en 29) naar onder meer Egypte, Kenia en Zuid-Afrika geweest. Maar het zeilen gaat ons goed af. Jeroen zeilt sinds zijn achtste en Karin heeft via cursussen en lesgeven bij de Zeezeilers ook de nodige ervaring opgedaan. Met onze Dufour 38 Classic zijn we heel blij; we hebben nagenoeg geen problemen gehad. (Ik klop het gelijk af, zegt Karin.) We kochten White Pearl in 2006, de boot was toen pas drie jaar oud en we kennen haar door en door. Tijdens het klaarmaken voor vertrek was het eerste wat we deden een nieuwe anker kopen. Ons huis moest eraan hangen: dat anker moest goed zijn.”

Zes jaar onderweg. De reis van Karin en Jeroen is te volgen via deze link.

Wat is de grootste beperking geweest tot nu toe?

“Toch wel de coronapandemie. Al waren oorlogen en een vulkaanuitbarsting ook aan de orde. Toen in februari 2020 de pandemie uitbrak lagen we met het schip in Tunesië. Jeroen was net een weekje naar Nederland voor een begrafenis, maar hij kon niet meer terugkomen. Karin is uiteindelijk gerepatrieerd met hulp van de ambassade. Van maart tot augustus zijn we in Nederland geweest; de boot bleef liggen in de marina. Toen we tegen het einde van de zomer weer terug waren, zijn we zo snel als we konden weer naar het Schengengebied gevaren.”

Welk moment is jullie het meest bijgebleven?

“Dat is een moeilijke vraag. Er zijn er zo veel! Het meest recente mooie voorbeeld was in de Dominicaanse Republiek. In de baai van Samana komen zo’n driehonderd walvissen hun jongen werpen en je kunt vrij dicht op de walvissen komen. Dat was echt heel gaaf. Je zag ze uit het water springen en ze zijn zo groot. Ook de Balearen vonden we schitterend. Met name de baaien waar je in kunt varen en ankeren. Mallorca was Jeroens favoriet.”

De walvissen in de baai van Samana, Dominicaanse Republiek.

“De meeste mensen vertrekken met het plan om een rondje Atlantic te doen. Ze slaan de Middellandse Zee over. Terwijl, als we varen op het Carieb en op de Middellandse Zee vergelijken, we de Middellandse Zee veel gaver vonden. In het Carieb is het onderwaterleven heel mooi, maar in de Middellandse Zee heb je bergen en tal culturen. Denk aan Griekenland, Kroatië, Tunesië…”

White Pearl aan de stadskade in het haventje van het Griekse Paxos.

Waarom denken jullie dat veel mensen een rondje Atlantic kiezen boven een rondje Middellandse Zee?

“Misschien hebben mensen een beperking in tijd of financiën. Maar je zou ook bijvoorbeeld een jaar op de Middellandse Zee kunnen varen. Misschien hebben mensen het idee: hoe verder weg, hoe meer avontuur. We hebben er geen verklaring voor.”

“Ergens heerst wel de gedachte: je bent pas een vertrekker als je een rondje Carieb hebt gedaan. Dat als je naar de Middellandse Zee gaat, je geen echte vertrekker bent. Blijkbaar zit er toch een imago-dingetje aan vast.”

Gek eigenlijk. Ik moet bekennen dat er in mijn hoofd ook een vooroordeel zit: je bent pas een vertrekker als je minimaal een oceaan oversteekt. Maar dat slaat helemaal nergens op.

“Inmiddels zijn we dan wel echte vertrekkers, want we zijn de oceaan overgestoken.” (Ze lachen).

Wil je de avonturen van Karin en Jeroen volgen? Dat kan via hun website.

Beeld en omslagfoto: (c) Jeroen Brokke en Karin de Lange / White Pearl Sailing

Tags: Last modified: 31 maart 2022
Sluiten