Wereldzeilen

Ronald en Marieke: “We zijn anders gaan reizen”

Zeilers onderweg: Ronald en Marieke met zeilboot Argo

16:32

Ronald en Marieke vertrokken drie jaar geleden voor het grote avontuur. Onderweg veranderden de plannen geregeld van koers. “Je leert jezelf aanpassen aan elke situatie.”

Waar zijn jullie nu?

“Wij zijn in Santa Marta, Colombia. Onze boot Argo ligt hier in een haven. Meestal ankeren we als het kan, maar dat is in Colombia wat lastiger. We zijn net terug van een tripje naar het binnenland. Met lokale vluchten en bussen hebben we rondgetrokken door het land. Het was een mooie ervaring, Colombia is een prachtig land. Nu wachten we op een weergaatje om weer verder te kunnen trekken.”

Wat zijn jullie plannen?

“Goede vraag, want die veranderen wel eens. Eerst waren we van plan om naar Panama en de San Blas eilanden te zeilen en vervolgens via Mexico en Cuba naar het noordoosten. Nu denken we erover om meteen naar de Dominicaanse Republiek te varen om zeker te zijn dat we in mei koers kunnen zetten richting de Azoren. Vast staat dat we in mei terugkeren naar Europa. Of we definitief teruggaan weten we nog niet. Misschien laten we de boot tijdelijk ergens achter om een paar maanden te werken. We vertrokken in 2019, dus we zijn al een tijdje aan het reizen. Op een gegeven moment komt de bodem van de scheepskas in zicht.”

Het vertrek uit Nederland

Met welk plan zijn jullie vertrokken?

“Het originele plan was om in twee jaar tijd naar Nieuw-Zeeland te reizen, daar de boot te verkopen en vervolgens weer terug te vliegen naar Nederland. Corona heeft veel veranderd. Eerst kwamen we zeven maanden vast te zitten in Nederland, toen we vanuit Suriname ‘even’ waren overgevlogen voor familiebezoek. Daarna werd het lastiger om te reizen. Telkens opnieuw moet je PCR-testen en quarantaine ondergaan. Een testje kost soms 100 dollar, dus het is ook duurder geworden om van land naar land te zeilen. Daardoor zijn we anders gaan reizen. We blijven veel langer op één plek. Eigenlijk is dat ook heel leuk, want je leert het land en de mensen veel beter kennen.”

Waar hebben jullie tot nu toe de mooiste tijd beleefd?

“In Portugal hebben we genoten van het fijne klimaat, de behulpzame mensen, het lekkere eten en de mooie oude steden. Grenada vonden we ook prachtig, vanwege de watervallen, het tropische regenwoud en de avontuurlijke ritten met lokale busjes. Op Carriacou heeft de gemeenschapszin tussen de zeilers en de lokale mensen een grote indruk op ons gemaakt. Hoe ze elkaar hielpen, samen muziek maakten en samen feesten. Dat zie je pas als je wat langer ergens blijft.”

Welk moment was het spannendst?

“De tocht tussen Marokko en de Canarische Eilanden. Toen werden we even op de proef gesteld door een front van veertig knopen wind. Op dat moment waren we nog niet zo ervaren, dus we hadden onze bulletalies nog niet goed op orde. Door een paar klapgijpen gingen er twee blokken en een lijn stuk. Ook de windvaan was nog niet in balans. We zijn er goed doorheen gekomen en daardoor een ervaring rijker. Sindsdien is zoiets ook nooit meer gebeurd.”

Zijn jullie tevreden met jullie boot?

“Ja. Argo is een Wauquiez Amphitrite MS 45, een degelijke oude dame uit 1989. Drie maanden voor ons vertrek kwam ze in ons bezit. Door haar gewicht, hoogte en lengte is ze heel comfortabel. Ze heeft een middenkuip en een deksalon. Ze is niet erg snel, maar wel veilig. Soms vervloeken we haar wel eens als er iets stukgaat. Maar wanneer ze zich zo mooi door golven, stroming en wind werkt, zonder dat er ook maar een druppeltje in de kuip valt, zijn we weer heel blij met haar.”

Hoe vieren jullie de jaarwisseling?

“Colombianen houden van heel veel lawaai, dus vermoedelijk zal er hier een groot feest zijn. Wij zullen het gezelschap opzoeken van bevriende zeilers en er wat gezelligs van maken. Op zulke momenten is het altijd wel wat raar om niet thuis te zijn bij ouders en kinderen, maar dat is de keerzijde. Goede voornemens hebben we niet nodig (lacht). We blijven lekker doorgaan. We wensen dat iedereen gezond blijft op het thuisfront en dat we veilig aan de overkant mogen komen.”

Volg Ronald en Marieke via de website romareis.nl

Verder lezen? In deze rubriek interviewden we ook vertrekkers Jeroen en Jessica, Sanne en Rik en Rene, Joline, Robin en Lauren.

Foto’s (c) Ronald en Marieke

Tags: Last modified: 31 december 2021
Sluiten