Wereldzeilen

Jeroen en Jessica: “Wacht niet tot je de loterij wint”

Jeroen en Jessica vertrokken 5 maanden geleden op wereldreis met zoontjes Benjamin en Frank

10:20

Jeroen (34) en Jessica (32) droomden ervan om een wereldreis te maken, samen met hun zoontjes Benjamin (4) en Frank (3). Ze moesten alleen nog even de loterij winnen. Tot ze zich afvroegen: wat als we de loterij niet winnen? Ze verkochten hun huis en spullen, kochten een boot en gooiden de trossen los. Hun ervaring delen ze op het YouTubekanaal “Wat als je de loterij niet wint?”.

Waar zijn jullie nu?

Jeroen: “We zijn sinds een week in Almerimar (Spanje), waar we zullen overwinteren. Na de winter willen we de Middellandse Zee verkennen. De marina waar we verblijven ligt in het midden van een dorp en heeft een hechte zeilersgemeenschap. Drie keer per week is er een radionetje met informatie over verschillende activiteiten. Het is leuk om tijdelijk deel uit te maken van een plek, al moeten we opletten dat we niet blijven hangen. Sommige zeilers liggen hier al twaalf jaar. Daarnaast is Almerimar een van de goedkoopste havens van de Middellandse Zee, dus dat is ook niet vervelend.”

Hoe was jullie eerste ervaring?

Jessica: “We zijn pas vijf maanden onderweg, maar het voelt als een heel leven. Omdat we iets later vertrokken dan de meeste zeilers, op 1 augustus, had ik in het begin het gevoel dat we de hele tijd moesten opschieten om op tijd bij de Golf van Biskaje te zijn. Vanaf A Coruña begonnen we het pas rustig aan te doen.” Jeroen: “Als je werkt moét je altijd dingen. Onderweg valt het meeste weg, maar je behoudt het gevoel dat je iets moet. Dat schuurde in het begin wel eens. Je moet jezelf voor een deel heruitvinden.”

Hoe is het om onderweg zeilvlogs te maken?

Jessica: “In het begin maakte ik de filmpjes vooral voor familie en vrienden, maar daarna is het wat uit de hand gelopen. Sommige video’s hebben intussen al zo’n 5000 views, echt bizar. Het aantal kijkers motiveert om steeds nieuwe filmpjes te maken. Elke woensdag komt er een nieuwe video online, tenzij het even niet uitkomt. Zolang ik het leuk vind om te doen blijf ik video’s maken. Het moet dus wel voor het plezier blijven.”

Jullie zeilen met twee kinderen. Hoe is dat?

Jessica: “We grappen wel eens dat iedereen denkt dat we op wereldreis zijn, terwijl we alleen maar van speeltuin naar speeltuin gaan. Dat is altijd het eerste wat we doen als we ergens aankomen. We doen ook wel eens andere dingen hoor. De kinderen zijn nog vrij jong, dus ze gaan vrij makkelijk overal in mee. Voor hen is alles een groot avontuur. Nachten doorzeilen is soms wel eens pittig, omdat de kinderen ook op zee om 7 uur ‘s ochtends wakker worden. Even wat slaap inhalen zit er dan niet in. Daarom is mijn vader meegezeild vanaf IJmuiden tot A Coruña, over de Golf van Biskaje. Een stel extra handen en ogen was toen heel fijn.”

Geven jullie de kinderen zelf les?

Jeroen: “De oudste geven we nu al les met behulp van de LOVK, de school voor varende kinderen in Nederland. Dat kan tot ze zeven jaar oud zijn. Daarna moeten we het helemaal zelf gaan doen. Dat zien we dan wel. Ik ben zelf basisschoolleraar, dus tot aan hun twaalfde kan ik het wel redden.”

Wat was de mooiste plek?

Jessica: “Dat is een moeilijke vraag, omdat alle plekken wel iets hebben. In de Spaanse Ria’s hebben we een heerlijke tijd gehad op anker. De Spaanse stad Cadiz vonden we ook erg mooi, omdat het wel van die smalle straatjes heeft maar niet druk of toeristisch is. Ook een leuke speeltuin of een park kan ons bijblijven. Krijg je ergens een goed onthaal en heb je leuke buren, dan hoeft een plek verder niet speciaal te zijn om mooi te zijn.”

Hoe is het contact met andere zeilers?

Jeroen: “Je deelt dezelfde passie, dus je legt heel makkelijk contact. De meeste zeilers zijn wat ouder, maar het klikt eigenlijk met iedereen. Voor de kinderen zoeken we speelvriendjes via sociale media, zoals de Zeilen Vertrekkersgroep op Facebook, Kids4Sail en het platform Noforeignland. We hadden verwacht dat we vaker zeilende gezinnen zouden tegenkomen, maar je moet er toch wel wat moeite voor doen. De meeste gezinnen gaan meteen richting Canarische Eilanden voor de oceaanoversteek. Wij gaan eerst nog naar de Middellandse Zee. Ik hoop dat het volgend jaar makkelijker wordt.”

Hoe lang kunnen jullie blijven zeilen?

Jessica: “We hebben geld voor drie jaar en plannen voor minimaal vijf jaar (lacht). We moeten dus nog wat bedenken om inkomsten te genereren. Dat zien we dan wel. Stel dat we het ergens heel erg naar onze zin hebben, dan kunnen we daar misschien wel werk vinden, of digitaal aan de slag als online marketeer. Misschien kan Jeroen lesgeven in het Caribisch gebied?” Jeroen: “Ik wil ook wel je drankje komen brengen, of je boot poetsen, waarom ook niet? Als we ondertussen maar op mooie plekken kunnen zijn.”

Zijn jullie tevreden met jullie boot?

Jeroen: “Ja, het is een prima boot. Sans Souci is een Harmony 47 uit 2008. Dat is een redelijk onbekend merk, maar vergelijkbaar met de typische Franse productieboten zoals Jeanneau en Beneteau. We vinden haar wel wat groot, maar we wilden graag voor iedereen een aparte hut waarin je je kan terugtrekken. Ze is erg loefgierig, maar daar hebben wel meer boten last van. Ze is niet heel zwaar. We hebben dus niet ontzettend veel wind nodig om vooruit te komen. We kochten haar in maart 2020 in Zweden en hebben haar die zomer met z’n viertjes naar Nederland gevaren. Een jaar later was ze klaar voor vertrek.”

Wat als jullie de loterij wél winnen?

Jessica: “Dan zou er niet veel veranderen denk ik. Behalve dat we ons geen zorgen meer hoefden te maken over wat we na drie jaar zullen doen. We willen geen grotere boot, maar ik droom wel eens van een catamaran, omdat dat stabieler is. Dat is prettiger voor de kinderen, vooral omdat de oudste soms zeeziek wordt. Verder zouden we alles hetzelfde doen denk ik. We zijn tevreden.”

“Soms zien we jongere stellen zonder kinderen hetzelfde doen als wij. Dan denken we wel eens: hadden wij dit ook maar wat eerder gedaan, dan was het makkelijker geweest. Langs de andere kant doen we dit nu al, niet pas als we met pensioen zijn. Je moet het niet aan later of aan een gelukkig toeval laten afhangen. Als je iets wil, moet het gewoon doen.”

Volg de wereldreis van Jessica, Jeroen, Bemjamin en Frank op hun website of via het YouTubekanaal Wat als je de loterij niet wint?

Verder lezen? In deze rubriek interviewden we ook vertrekkers Sanne en Rik en Rene, Joline, Robin en Lauren.

Alle foto’s: (c) Jessica en Jeroen

Tags: , Last modified: 15 augustus 2023
Sluiten