Wereldzeilen

Bootuitrusting: eenvoud versus luxe

Wat niet aan boord is, kan ook niet stuk gaan

11:11

Iedere zeiler staat voor dezelfde keuzes als het gaat om de uitrusting van z’n droomboot. Ga je voor luxe, comfort, simpel of iets er tussenin? Wat zijn de voordelen en de nadelen? Het gesprek over twee uitersten lees je in Zeilen editie 12/2022.

Nu we weer terug in Nederland zijn na onze wereldreis worden we regelmatig benaderd door mensen met grootse zeilplannen. Via via komen zeilers
bij ons terecht met vragen over van alles en nog wat. Het leidt tot leuke gesprekken bij ons aan boord. Zo hebben we vandaag Paul op bezoek. Hij zit in de kuip en kijkt peinzend rond. “Zeg, klopt het dat ik hier geen kaartplotter zie?” Wietze grijnst. “Dat klopt, die hebben we niet.” En voor we het weten, zitten we in een gesprek over de keuzes die wij gemaakt hebben bij het uitrusten van onze boot. Vaker kiezen we ervoor dingen niet aan te schaffen dan wel, vanwege onze filosofie ‘wat je niet hebt, gaat niet kapot’. Paul gaat met een denkrimpel in zijn voorhoofd naar huis.

© Janneke Kuysters en Wietze van der Laan

Eigenwijs

Als zeiler bepaal je zelf hoe de ideale vertrekkersboot eruit ziet. Elke zeiler is immers uniek en elke boot heeft een eigen karakter. Houd je van eenvoud of ga je voor luxe en comfort? Een paar dagen na het bezoek van Paul drinken we koffie met Paulien en René Kuipers, de trotse eigenaren van Bounty, een Hallberg-Rassy 46 van 14,8 meter. We vertellen over onze ervaringen in de gesprekken met andere zeilers. “Eigenlijk zitten wij met onze 44-voeter Bruce Roberts Anna Caroline precies aan de andere kant van het spectrum dan jullie boot,” zegt Wietze peinzend.
René knikt. “Wat is jullie filosofie geweest bij de uitrusting van jullie boot?” vraag ik, wetende dat René en Paulien inmiddels op twee derde van hun tweede wereldomzeiling zijn en dus al flink wat ervaring hebben.

Veiligheid

“Veiligheid en comfort,” zegt René resoluut. We praten verder over de top 5 van belangrijkste dingen op het gebied van veiligheid. “Het gaat niet zozeer om de uitrusting, maar ik vind de constructie van mijn boot erg belangrijk: de manier waarop de kiel opgehangen is, bijvoorbeeld. Ik hou van mijn boot omdat ze stevig en zwaar is. Daardoor krijgt je rustig zeegedrag en dat draagt voor mij bij aan veiligheid, net als de middenkuip, die diep en beschut is. Wat ik ook fijn vind is dat alle zwaarbelaste delen overgedimensioneerd zijn; dat zorgt ervoor dat ik me minder zorgen maak. En dan de hoeveelheid water (1000 liter) en diesel (800 liter) die ik mee kan nemen: het maakt me onafhankelijk en dat betekent voor mij óók veiligheid. Overigens zit ’m dat niet alleen in grote dingen; ook kleine handigheidjes dragen bij aan die veiligheid, zoals het zitje in de badkamer, waardoor je op zee zittend kunt douchen en niet van links naar rechts door de douchecabine vliegt.” Voor ons, met onze stalen boot, is dat grotendeels hetzelfde: relatief zwaar, en een middenkuiper met een vaste buiskap.

Zeilen 12/2022

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Wat is voldoende om jezelf makkelijker uit een lastige situatie te motoren? Wat wordt er gezegd over comfort? En over de prijs van luxe? Hoe zien de boot en tuigage evan de Bounty en de Anna Carolina eruit? Voor welke uitrusting hebben de zeilers wel of niet gekozen? En met welke reden? En welk advies heeft René voor vertrekkers die twijfelen over de uitrusting van hun boot? Je leest het allemaal in Zeilen 12/2022. Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 21 december verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Omslagfoto: © R. Kuipers
Tekst: Janneke Kuysters en Wietze van der Laan

Tags: Last modified: 24 november 2022
Sluiten