Wedstrijden

WK zeilen: dertien nieuwe wereldkampioenen

Drie medailles voor Nederland

09:46

Het WK zeilen in Scheveningen zit erop en de nieuwe wereldkampioenen zijn bekend. De Nederlandse zeilers wonnen drie medailles: goud voor Lambriex en van de Werken in de 49er, goud voor Van Opzeeland bij het windsurfen en zilver voor Van Aanholt en Duetz in de 49erFX. Met deze prestaties is Nederland voor de tweede keer het meest succesvolle land bij de wereldkampioenschappen zeilen. De afgelopen tien dagen streden de beste zeilers in Scheveningen om de titel wereldkampioen én voor een kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

Skiff-klassen

Floris van de Werken en Bart Lambriex behaalden vrijdag de eerste gouden medaille voor Nederland en werden voor het derde jaar op rij wereldkampioen in de 49er. Voor de medal race van 18 augustus was hun voorsprong al zo groot, dat ze verzekerd waren van het goud. Lambriex over de overwinning: “Het is geweldig om thuis te zeilen terwijl de menigte ons komt aanmoedigen. Het was een grote verrassing op de laatste dag van de golf fleet races toen we de winst plotseling al verzegeld hadden, dat hadden we niet verwacht. Al met al zijn we erg blij met onze prestaties de hele afgelopen week.”

Vera ter Horst & Jorien Hin in de 49erFX

Het Nederlandse duo in de 49erFX, Annette Duetz en Odile van Aanholt, wist ondanks een blessure, toch nog een indrukwekkende tweede plaats te behalen. Ook kwalificeerden ze zich voor de Olympische Spelen in Parijs volgend jaar. Het Zweedse duo, bestaande uit Vilma Bobeck en Rebecca Netzler ging er met het goud vandoor.

“Het is extra speciaal na de week die we hebben gehad,” zei Van Aanholt, “het is niet gemakkelijk en het voelde een beetje meer alsof we er deze week voor moesten vechten. Om hier te komen en al onze familie, vrienden, honden en vriendjes te zien, het is gewoon geweldig. Daar gaat het om, verbinden door de sport en het samen doen. Dat is waar deze hele kampioenschappen voor ons om draaiden.”

Zeilers in actie op het WK

Wereldkampioen windsurfen

De tweede gouden medaille voor Nederland won Luuc van Opzeeland bij het windsurfen. Vorig jaar eindigde hij nog als tweede bij de wereldkampioenschappen in Frankrijk en het jaar daarvoor won hij brons. “Ik ben super blij en om thuis te winnen na de laatste drie WK’s, een keer derde, een keer tweede en om uiteindelijk te winnen op thuiswater maakt het nog zoveel specialer. Ik heb de afgelopen maanden heel hard gewerkt, dus dit is de kers op de taart en ik ben er super enthousiast over!”

Wereldkampioen zeilen

De Israëlische Sahar Tibi is de nieuwe wereldkampioen bij de vrouwen. Bij het kitefoilen ging de pas 16-jarige Maximilian Maeder uit Singapore er bij de mannen met het goud vandoor, bij de vrouwen was dat de Franse Lauriane Nolot. Nederlandse kitesurfster Annelous Lammerts eindigde op de zesde plaats.

In de 470 mixed won Japan goud; Keiju Okada en Miho Yoshioka zijn in die klasse de nieuwe wereldkampioenen. Afrodite Zegers en Pim van Vugt, die we voor de start van het WK spraken, eindigden in deze voor hen nieuwe klasse op de 35e plaats. In de Nacra 17 werd Italië wereldkampioen. Laila van der Meer en Bjarne Bouwer grepen net naast het podium en eindigden op de vierde plaats.

Wereldkampioen zeilen
Afrodite Zegers en Pim van Vugt in de 470 klasse
Wereldkampioen zeilen

De laatste medal races werden gisteren gevaren, in de ILCA 6 en 7 klassen. De nieuwe wereldkampioenen in de Laser-klasse zijn de Australische Matt Wearn en de Hongaarse Maria Erdi. Marit Bouwmeester valt met een vierde plaats net buiten het podium en Duko Bos eindigde bij de mannen op de zevende plaats.

Parazeilkampioenen

Ook de drie parazeilklassen kennen nieuwe wereldkampioenen. In de 2,4mR-klasse werd de Duitse Heiko Kroger voor de tiende keer (!) wereldkampioen. Ange Margaron en Oliver Ducruix (Frankrijk) wonnen hun eerste wereldkampioenschap in de RS Venture klasse. In de Hansa 303 ging de Amerikaanse Betsy Alison er bij de vrouwen met de winst vandoor, bij de mannen was dat de Poolse Piotr Cichocki.

Wereldkampioen zeilen

Beelden: (c) Suzanne Kuijer

Last modified: 21 augustus 2023
Sluiten