Wedstrijden

Tussenstand WK zeilen Scheveningen

Nog volop kansen voor de Nederlandse zeilers

09:11

De allereerste editie van het WK zeilen in Nederland is alweer zes dagen bezig. Meer dan 1200 topzeilers uit tachtig verschillende landen strijden voor de deur om de wereldtitels in de tien Olympische klassen. Tot nu toe zijn de omstandigheden in Scheveningen en op het Braassemermeer (voor de parazeilklassen) erg goed: wind en overwegend zon zorgen voor ideaal zomers zeilweer. Hoewel de windsurfers en de kiters pas twee dagen geleden voor het eerst het water op gingen, racen de skiff- en laserzeilers alweer op het beslissende einde af. De Nederlandse zeilers doen het goed en een aantal kan zelfs wereldkampioen worden.

Nederlandse topduo’s in skiffs

De kans dat regerend wereldkampioenen in de 49erFX Odile van Aanholt en Anette Duetz hun titel weten te behouden, lijkt op dit moment klein. Met nog een paar races te gaan staan ze zestig punten achter op het Zweedse duo dat de eerste plaats op indrukwekkende wijze domineert. Een podiumplek zit er voor de Nederlandse vrouwen wel zeker nog in; momenteel staan ze vijfde in het klassement en het puntenverschil met de nummer twee is maar 21. Het Nederlandse duo is echter al heel blij dat ze überhaupt op het water aanwezig zijn, want Annette blesseerde vorige week tijdens een training haar knie. Hierdoor was het nog spannend was of ze wel goed genoeg hersteld zou zijn om het WK te kunnen zeilen.

Odile van Aanholt en Anette Duetz (c) Sailing Energy / World Sailing.

Het Nederlandse mannenduo in de 49er, Bart Lambriex en Floris Van De Werken, ook regerend wereldkampioenen, staan met slechts 0,2 punten verschil op een mooie tweede plaats. Ze gaan vol voor de verdediging van hun wereldkampioenschap en zijn uitstekend in vorm. Vandaag (16 augustus) zijn de laatste drie races voor de skiffzeilers om zich te kwalificeren voor de medal race, die voor zowel de mannen als de vrouwen op vrijdag 18 augustus gevaren zal worden.

Windsurfers en kitefoilers

Luc van Opzeeland leidt momenteel het klassement bij de mannelijke windsurfers, of iQFoilers. Vorig jaar eindigde hij tijdens de wereldkampioenschappen in Brest nét op de tweede plaats. Nu maakt hij goede kans om op zijn thuiswater wereldkampioen te worden. De windsurfers hebben nog meer dan de helft van de wedstrijden te gaan de komende dagen, dus zijn winst is voorlopig nog niet vrijgesteld.

WK zeilen Nederland
Luc van Opzeeland (c) World Sailing

Bij de vrouwen maakt windsurfer Sara Wennekes nog kans op een podiumplaats; met nog een aantal racedagen te gaan staat ze op een mooie vierde plaats. Annelous Lammerts, een grote naam in het kitesurfen, staat nu bij het kitefoilen op de achtste plaats. Maar de puntenverschillen zijn klein en de windsurfers en kiters begonnen pas twee dagen geleden aan hun eerste wedstrijd, dus er is nog van alles mogelijk.

Lasers

Marit Bouwmeester staat na een sterke eerste race, die ze meteen won, inmiddels op een zesde plaats in het dames Laser-klassement. Met nog zes wedstrijden te gaan liggen er zeker nog kansen voor de bekende Nederlandse zeilster. Bij de mannen staat Duko Bos na vier wedstrijden op de negende plaats in het Laser-klassement. Met nog zes wedstrijden te gaan is er ook voor hem nog van alles mogelijk.

WK zeilen Nederland
Marit Bouwmeester (c) Sailing Energy / World Sailing

Het wedstrijdschema voor de komende dagen vind je hier, alle uitslagen en tussenstanden van de tot nu toe gevaren races staan hier online. Volg bijvoorbeeld zaterdag 19 augustus de finales van de kiters en windsurfers vanaf het strand, of kom zondagmiddag naar de medal races van de laserzeilers. De laatste wedstrijden van de 49ers en de 49erFX vinden vrijdag 18 augustus plaats. Kun je er niet live bij zijn? De wedstrijden worden ook op veel verschillende (online) kanalen uitgezonden.

Last modified: 16 augustus 2023
Sluiten