The Ocean Race

Welkom thuis Team AkzoNobel!

10:03

In de vroege avond van maandag 19 juni was het eindelijk zo ver. De (tot nu toe) enige Nederlandse boot in de aankomende Volvo Ocean Race kwam eindelijk thuis in Scheveningen, waar ook de teambase staat. Maanden werk zitten er in de boot, die nieuw voor het team gebouwd is. Volvo Ocean Race fanaten Monique Hut en Marc Bosch stonden Team AkzoNobel op de pier op te wachten. Een verslag.

Driehoekje in de verte
Het originele plan was om de dag op het strand af te sluiten met een klein maandagavondborreltje en een hapje en misschien konden we nog een glimp opvangen van de boot van Team AkzoNobel, die onder leiding van schipper Simeon Tienpont de Haagsche kust die avond zou passeren. Voor de zekerheid ook maar de camera met telelens mee, in de hoop nog een paar leuke plaatjes te kunnen schieten van de nieuwe Volvo Ocean Race boot. Aan het begin van de strandopgang was er meteen een euforische stemming onder ons, want dat driehoekje op zee in de verte, was dat niet de AkzoNobel? Van de borrel en het hapje is niet heel veel terecht gekomen, want Volvo Ocean Race fanaten die we beiden zijn, hadden we alleen nog maar oog voor dat driehoekje in de verte, waarvan we inmiddels konden zien dat de contouren onmiskenbaar die van de VO65 waren. Het kon niet anders dan dat dit de AkzoNobel was! Ondertussen kwam ook het verzoek bij ons terecht of wij niet voor de Zeilen. een live filmpje via Facebook wilden maken en zo waren de plannen binnen vijf minuten gewijzigd. Leuk! De calamari werden snel naar binnen gewerkt, de biertjes achterover geslagen.

Live steam
Snel naar de pier, half rennend over het strand gewapend met telefoon voor de stream en de camera voor een live (foto)verslag van de binnenkomst van het Nederlandse vlaggenschip van de Volvo Ocean Race. Intussen is dat kleine driehoekje duidelijk te onderscheiden als de Akzo Nobel boot, die de afgelopen weken veelbesproken is vanwege het gekozen kleurenschema van de verffabrikant. Ook ik was niet meteen enthousiast, want dat paars is wel erg overheersend. Maar zo in het echt, met de strakblauwe lucht en glinsterende zee op de achtergrond, moet het toch gezegd worden dat het schip toch wel erg gaaf is met deze kleuren.

Doop
Het is de eerste grote tocht van de boot, die op 16 juni de werf in Lissabon heeft verlaten en koers heeft gezet naar Scheveningen. De VO65 zal aanstaande woensdag 21 juni in Scheveningen tijdens een ceremoniële plechtigheid officieel worden gedoopt. Deze doopceremonie begint om 17.00 uur in de Scheveningse haven, pal naast het Zuiderstrandtheater en is vrij toegankelijk voor alle belangstellenden. Dus ben je in de buurt, kom dan zeker even langs!

Schipper Simeon Tienpont

Na de doop zal de Team AkzoNobel vier maanden intensief trainen op zee als voorbereiding op de start. Enkele dagen na de doop vertrekt de boot naar New-York, daarna weer terug naar Europa om onder andere de Fastnet Race te varen, die door de VOR-organisatie verplicht is gesteld voor de deelnemers van de VOR. Daarna varen de boten in een ‘Leg Zero’ naar Lissabon voor de laatste checks bij de boatyard.
De Volvo Ocean Race editie 2017-2018 start op 22 oktober in Alicante.

Beeld & Tekst: Monique Hut & Marc Bosch
Omslagfoto: Team AkzoNobel

Via een tweet van Team AkzoNobel:

Tags: Last modified: 20 mei 2021
Sluiten