The Ocean Race

Vrouwenteam SCA gehavend aan finish

05:33

Gehavend, maar met gepaste trots heeft ook Team SCA met de Nederlandse zeilster Carolijn Brouwer aan boord, de eindstreep van de vijfde etappe van de Volvo Ocean Race bereikt.

image-2015-04-08 kleinTwee weken geleden lag de boot van Team SCA in 50 knopen wind (92 km/u) en een warrige zee door een klapgijp minutenlang op zijn kant. Daarbij sneuvelde de fractionele code zero. Het gemis van dit belangrijke voorzeil zorgde ervoor dat ze de rest van de vloot niet langer konden bijhouden.

Op een zeker moment verloren de vrouwen ’s nachts zelfs hun elektronica. Daardoor zeilden ze min of meer blind over de Zuidelijke Oceaan. Afgelopen zondag raakte Team SCA drie onbekende objecten, terwijl het langs de Braziliaanse kust op de Zuid-Atlantische Oceaan voer. Het resultaat was grote schade aan het roer. Ook die horde wisten schipper Sam Davies en haar 11-koppige bemanning te nemen. Dinsdagmiddag om 15.52 uur Nederlandse tijd kwam er een einde aan deze lange beproeving. “We hebben het gehaald!”, jubelde de Britse schipper.

Fouten gemaakt

“We hebben fouten gemaakt, maar we hebben alles opgelost en we hebben de eindstreep gehaald. We zijn dus blij. In het begin hebben we hard gepusht. We hebben laten zien dat we met de rest mee konden komen. Totdat onze fractionele code zero kapot ging. Dat was het zeil dat we deze etappe zo hard nodig hadden. Daarmee sneden we onszelf in de vingers. We raakten achterop en we konden in dergelijke condities weinig doen zonder die code zero.”
“Het was erg frustrerend om achter te liggen en bovendien kregen we met andere omstandigheden te maken. We hadden veel uitdagingen. De race kreeg een beetje een ander karakter vanaf dat moment.”

Walploeg

De vijfde plaats in deze vijfde etappe betekent dat Team SCA vijf punten krijgt, wat hun totaal op 29 brengt. De walploeg en het Boatyard team van de organisatie hebben een paar drukke dagen voor de boeg om de roze boot op tijd raceklaar te maken. Op 18 april staat immers al de Team Vestas Wind Itajaí In-Port race op het programma. De dag erna gaat de zesde etappe naar Newport, Rhode Island op het programma.
Ondertussen baant Dongfeng Race Team zich op de motor en onder zeil een weg naar Itajaí. Het Chinese team brak vorige week maandag de mast en is sindsdien bezig met een eigen race tegen de klok. Zij zullen ongeveer vier dagen hebben voor alle noodzakelijke reparaties voor de volgende etappestart.

 

Tags: Last modified: 5 mei 2021
Sluiten