The Ocean Race

Brouwer stuurt SCA weer naar overwinning

08:39

Carolijn Brouwer stuurde vannacht Team SCA opnieuw naar winst. In Auckland won het damesteam voor de tweede keer de In-Port Race van de Volvo Ocean Race. Na de zege in Abu Dhabi was de damesboot de heren andermaal te snel af rond de boeien. Net als in Abu Dhabi eindigde het Nederlandse Team Brunel als tweede achter de vrouwen.

Volvo Ocean Race 2014-15 - Auckland StopoverDe hele race was vanaf het begin tot het einde een spannend gevecht. Team Brunel werd uiteindelijk op het nippertje verslagen door Team SCA. Na afloop vatte navigator Libby Greenhalgh hun succes in de ‘City of Sails’ als volgt samen: “We hebben gewonnen, omdat we het simpel hebben gehouden. We hebben het aantal manoeuvres beperkt gehouden en dat werkte voor ons.”

Schipper Davies jubelde: “We zijn echt heel erg blij, de ‘City of Sails’ was vandaag een fantastische arena voor ons om in te racen. Het was lastig, maar dat hadden we in de oefenwedstrijd al gemerkt. We hebben toen alle fouten gemaakt en vandaag was gewoon briljant. We werkten goed samen, hadden een prima start en tactiek. Alles ging zoals het moest aan boord.”

Het succes is voor de vrouwen een morele boost voor het vertrouwen voor de vijfde etappe van Auckland naar Itajaí.

Team Brunel op gedeelde eerste plaats 

De tweede plaats voor Team Brunel betekent dat de Nederlandse boot nu in het totaalklassement met 14 punten op gelijke hoogte staat met Abu Dhabi Ocean Racing. Ian Walker en zijn team verloren hun eigen duel met Team Alvimedica om de vijfde plaats.

Na nog een snelle start leidde MAPFRE de achtervolgers om Team SCA terug te pakken. Het Spaanse team kwam als derde over de eindstreep. Tot vreugde van de Spanjaarden, die weer met hun eigen schipper Iker Martínez zeilden. Martínez miste de afgelopen 2 etappes, omdat hij zich op zijn olympische campagne voor Rio 2016 concentreerde.

Volvo Ocean Race 2014-15 - Auckland StopoverDe New Zealand Herald In-Port Race vond in nagenoeg perfecte zeilcondities plaats, net voordat cycloon Pam komt huishouden. Dankzij de zege in Auckland staat Team SCA nu in het totaalklassement van de In-Port series 2 punten achter het leidende duo. De dames hebben op hun beurt een voorsprong van 2 punten op Dongfeng Race Team. De Chinese boot noteerde een vierde plek in de havenrace van Auckland.

Uitstel etappestart

De vijfde etappestart is van zondagmiddag naar op z’n vroegst dinsdagmiddag lokale tijd uitgesteld, vanwege de categorie 5 cycloon Pam met windsnelheden van ongeveer 250 km/u. In de komende 24 uur zal het racemanagement de definitieve beslissing nemen over de starttijd.

 

Tags: , , Last modified: 5 mei 2021
Sluiten