The Ocean Race

“Vaak zou je willen dat je ergens anders was”

Langste etappe ooit in de geschiedenis van The Ocean Race maandag van start

17:33

The Ocean Race

Maandag 27 februari gaat de derde etappe van The Ocean Race van start. Waar tijdens voorgaande edities een stop in Azië of Nieuw-Zeeland op de planning stond, vaart de vloot nu in één keer van Zuid-Afrika naar de westkust van Brazilië. De tocht van bijna 13.000 mijl zal tussen de 30 en 40 dagen duren en is de langste etappe in de geschiedenis van de race.

In een persconferentie van Team Malizia liet Rosalin Kuiper weten dat het zeilen aan boord van een Imoca extreem zwaar kan zijn: “Vaak zou je willen dat je ergens anders was.” Vorige week bleek zelfs dat de jonge Nederlandse zeilster waarschijnlijk tinnitus heeft opgelopen door de extreme herrie aan boord van de boot. Desondanks lijkt het erop dat ze mee gaat varen naar Itajaí.

Voorzeilen maken het verschil

De derde etappe belooft de zwaarste tot nu toe te worden, vanwege de continue aanwezigheid van depressies op de breedtegraden waar de zeilers zich ruim een maand lang zullen bevinden. Het team dat de boot heel weet te houden maakt de grootste kans deze etappe te winnen.

Cruciaal tijdens deze etappe is de keuze van de juiste zeilen. Ieder team mag gedurende de hele race 12 zeilen “verbruiken,” en daarvan maximaal 8 zeilen tegelijkertijd aan boord hebben. Gaat er een zeil stuk, dan mag dat dus niet vervangen worden door een níeuw zeil.

Tijdens deze etappe, die vooral sterke wind van achter met zich mee zal brengen, zijn de juiste voorzeilen in het bijzonder van belang. Op Malizia gaat een speciale gennaker voor zwaar weer mee. Dat zeil is in de eerste twee etappes niet gebruikt om er zeker van te zijn dat het nu, wanneer het zeil het grootste verschil kan maken, in optimale conditie verkeert.

Bemanningswisselingen

Onder de verschillende teams hebben wat bemanningswissels plaatsgevonden. Boris Herrmann miste de vorige etappe vanwege een brandwond, maar zal weer meevaren op Malizia. De waterkoker, de oorzaak van het brandwond-incident, is van boord gezet en vervangen door een veiliger exemplaar: “We hoeven het kokende water nu niet meer te verplaatsen maar kunnen het met een kraantje in onze kommetjes gieten,” aldus Boris Herrmann.”

Will Harris met de boosdoener aan boord van Malizia (c) Antoine Auriol

Aan boord van Biotherm monstert deze etappe de zeer ervaren Britse Imoca-zeilster Sam Davies aan. Schipper Paul Meilhat is erg blij met Sam: “Ze heeft de Kaap vele malen gerond. Deze etappe heeft verschillende onderdelen en Sam zal ons helpen die snel en veilig door te komen.” Het team Holcim-PRB neem deze etappe tóch de Britse zeilster Abby Ehler mee.

Volg de race

Volg deze spannende etappe in ons liveblog, waar we dagelijks de ontwikkelingen volgen en analyseren. Ook zal er weer een video van Klaas Wiersma verschijnen, waar hij nog dieper ingaat op de kansen en tactieken van de verschillende teams. Verder kun je de race volgen via de website van de wedstrijdorganisatie en Eurosport. Vrijdag om 12:30 vindt de in-port-race in Kaapstad plaats, die je via de livestream van Eurosport op YouTube kunt kijken.

Last modified: 23 februari 2023
Sluiten