Internationale wedstrijden

Corona zorgt voor nieuwe monster-etappe in The Ocean Race

18:34

De route van de veertiende editie van The Ocean Race is bekendgemaakt en daarmee is duidelijk geworden dat de race een monster-etappe over de zuidelijke oceanen bevat. De deelnemers moeten een afstand van 12.750 mijl van Kaapstad (Zuid-Afrika) naar Itajaí (Brazilië) in één keer afleggen. Dit is de langste etappe uit de 50-jarige geschiedenis van de race.

Het parcours van het evenement is gebaseerd op de logistieke realiteit van een race rond de wereld in een COVID-19-omgeving. Eind december 2022/begin januari 2023 zal de vloot vertrekken vanuit het Spaanse Alicante. Van daaruit zullen de IMOCA’s en VO65’s over de Middellandse Zee naar Kaapverdië sprinten. Dit Afrikaanse eiland wordt voor de eerste keer aan gedaan als stopover. Vervolgens zal er verder worden geracet naar Kaapstad. Voor het eerst zullen de drie grote kapen, Kaap de Goede Hoop, Kaap Leeuwin en Kaap Hoorn – achter elkaar, zonder tussenstop, worden gepasseerd. Itajaí is het einde van deze langste etappe ooit.
In vorige edities van de race, die voorheen de Whitbread Round the World Race en Volvo Ocean Race heette, werden meer landen bezocht dan nu. Ditmaal zijn er maar acht stops.

Klik op de afbeelding om deze groot te bekijken.

China en Nieuw-Zeeland

“Wij geloven dat de etappe van 12.750 mijl van Kaapstad naar Itajaí een heel speciaal element is in de aankomende race,” zegt Johan Salén, de algemeen directeur van The Ocean Race. “De aanhoudende en onvoorspelbare effecten van COVID hebben ertoe geleid dat het op dit moment onmogelijk is om de planning te maken die nodig is om succesvolle stops in China en Nieuw-Zeeland te garanderen.”
“China en Nieuw-Zeeland blijven belangrijk voor het heden en de toekomst van The Ocean Race, en we zijn van plan om weer naar beide landen terug te keren,” voegt race-voorzitter Richard Brisius toe. “We zullen ijverig met beide samenwerken om te onderzoeken hoe ze ook in deze editie een betekenisvolle aanwezigheid kunnen hebben.”

China heeft natuurlijk een belangrijke geschiedenis bij het organiseren van tussenstops sinds 2008-09 en was de winnaar van de laatste editie van de race, met het Dongfeng Race Team. De organisatie beschouwt Auckland als een spiritueel thuis voor het evenement, met legendes als Sir Peter Blake, Grant Dalton, Ross Field en Mike Sanderson, om maar een paar te noemen van zovele van de geweldige Kiwi’s die de uitdaging zijn aangegaan. Hun nalatenschap is verweven in het weefsel van The Ocean Race.

In Nederland een stopover

Na de etappe op de Zuidelijke Oceaan en na het ronden van de beroemde Kaap Hoorn, zullen teams stoppen in Itajaí zodat hun lichamen en boten kunnen opladen. Stopovers in Nieuwpoort (USA), Aarhus (Denemarken) en Den Haag en de grote finish in in de zomer van 2023 in het Italiaanse Genua staan voor daarna op de planning.

Wij hopen dat corona het toelaat om in 2023 een mooi racedorp op te tuigen in Den Haag.

Lees ook: Dit zijn de winnaars van The Ocean Race Europe

Omslagfoto: Konrad Frost/Volvo Ocean Race

Last modified: 11 november 2021
Sluiten