The Ocean Race

The Ocean Race komt naar Den Haag

Zien we jou deze zomer bij de finish van leg 6 en start van leg 7?

09:18

The Ocean Race komt naar Den Haag

Den Haag is dit jaar een van de bestemmingen van The Ocean Race, de zwaarste zeilrace rond de wereld. Tussen 11 en 15 juni wordt de haven van Scheveningen omgetoverd tot Race Village en kan je zelf de wedstrijdboten en hun crew bewonderen. De twee vloten komen zondagmiddag 11 juni aan vanuit Denemarken. Wat valt er allemaal te beleven in Scheveningen tijdens deze vijfdaagse pitstop?

Fly-by in Kiel

De zesde etappe van The Ocean Race is een korte; van Aarhus in Denemarken naar Nederland. De boten zullen de route waarschijnlijk in drie dagen varen, met een ‘fly-by’ in Kiel op 9 juni. In de haven van Kiel zal pal voor de kust een boei gerond worden door de wereldzeilers. Dat wordt dus een spectaculaire kans om vanuit Duitsland de boten in actie te zien. Twee dagen later kunnen we de boten en hun zeilers echter nog dichter bij huis in het echt meemaken, namelijk in de haven van Scheveningen. De verwachte aankomst van de vloot in Den Haag is zondagmiddag vier uur, waar de zeilers feestelijk onthaald zullen worden, zo is te lezen in het programma van The Ocean Race Den Haag. Op dinsdag- en woensdagmiddag zeilen de IMOCA’s en de VO65ers een in-port race, met een medaille uitreiking na afloop.

The Ocean Race komt naar Den Haag
Route van The Ocean Race. Foto: The Ocean Race

Stopover in Den Haag

De deelnemers van de race hebben een vijfdaagse stopover in Den Haag. In de haven van Scheveningen zijn dan de wedstrijdboten te bewonderen en kun je hun crew ontmoeten. Daarnaast is er van alles te doen in de race village. Zo zijn er verschillende watersportactiviteiten: van kitesurfen en windsurfen tot suppen en wakeboarden. Bekijk de plattegrond van de race village hier.

Ook zal de enige zeilsimulator van Nederland aanwezig zijn in het racedorp. Met de twee stuurwielen kunnen twee deelnemers tegelijk in virtual reality tegen elkaar racen op een zeiljacht op de ‘oceaan’. Je kunt daarnaast ook kitesurfen in virtual reality met de simulator van KiteSim. De ontwikkelaars van KiteSim wilden ook zonder wind en in de Nederlandse winter kunnen kitesurfen. Dat kan nu: mét een bar en harnas, maar zónder wind of water kitesurfen. Ook Optimist on Tour is aanwezig, waarmee kinderen in een afgesloten bassin hun eerste meters in een optimist kunnen maken. Al met al is het een fantastisch evenement, waar voor jonge en oude zeilfans veel te beleven is.

Donderdag 15 juni vertrekken de wedstrijdboten weer uit Nederland naar de laatste bestemming van The Ocean Race: Genua, Italië. Ook deze start is een mooi spektakel om bij te zijn. De VO65’s starten om 13:00 uur, de IMOCA vloot om 18:00 uur. Zien we je in Den Haag deze zomer?

Imoca's in Alicante
De Imoca’s bij de start in Alicante. Foto: Sailing Energy / The Ocean Race

Omslagfoto: GAPS Photography/Arjan de Jager

Tags: , , Last modified: 2 mei 2023
Sluiten