The Ocean Race

Onderzoek naar crash Team Vestas Wind

12:40

De Volvo Ocean Race-organisatie start een onafhankelijk onderzoek naar het aan de grond lopen van Team Vestas Wind in de Indische Oceaan.

Team Vestas Wind op rifHet ongeluk gebeurde op 29 november tijdens de tweede etappe van de huidige, twaalfde editie. De bemanning wist veilig van boord te komen en liep slechts lichte verwondingen op. De boot Vestas Wind strandde op de Cargados Carajos Shoals (St. Brandon), 240 mijl ten noordoosten van Mauritius.

Inzichtelijk voor iedereen

De gepensioneerde Rear Admiral (schout-bij-nacht) Chris Oxenbould (AUS) zit het panel voor, dat op 31 januari 2015 met het eindrapport komt. De Volvo Ocean Race is voornemens om het verslag openbaar te maken, zodat de lessen hieruit de hele zeilwereld ten goede komen en niet alleen de race. Dit zal tijdens de stopover in Auckland gebeuren, 27 februari tot en met 15 maart.

Onderzoek

Het panel kan putten uit een breed scala aan input, waaronder van bemanningsleden van de concurrerende boten in deze editie, leden van het racecomité, leveranciers van elektronische kaarten en de nooddiensten.

Rear Admiral Oxenbould is een voormalig plaatsvervangend hoofd van de Australische marine en een ervaren oceaanzeiler met een bijzondere expertise in navigatie. Hij is tevens de voorzitter van de Yachting Australia National Safety Committee.

Navigatiedeskundige in het oceaanzeilen en winnaar van de Volvo Ocean Race 2005-06 als navigator van ABN AMRO ONE, Stan Honey, en Chuck Hawley assisteren Rear Admiral Oxenbould. Hawley is de voorzitter van het Amerikaanse Sailing Safety at Sea Committee.

Team Vestas Wind op rifHet panel gaat het volgende onderzoeken:

  1. Wat is er gebeurd en waarom liep Vestas aan de grond?
  2. Wat waren de administratieve procedures van de Race zijn en welke documentatie is voor handen is?
  3. De aanwezige managementprocedures in noodsituaties en hun effectiviteit gedurende het incident worden bekeken.
  4. De onderzoekers komen met bevindingen en aanbevelingen met betrekking tot wijzigingen in de regels van de race, procedures, administratie, documentatie, boten of uitrusting die een mogelijke herhaling zouden moeten voorkomen.
Tags: Last modified: 5 mei 2021
Sluiten