The Ocean Race

Hoe duurzaam is het Ocean Live Park in Itajaí?

Joost en Marrit zoeken het voor ons uit

18:40

ocean race livepark itajaí

Zeilen-vloggers Joost en Marrit zijn met hun zeilboot Awa in Itajaí, precies wanneer de IMOCA’s van The Ocean Race daar ook zijn. Een fantastische kans voor een speciale inkijk in het Ocean Live Park in Brazilië, voor de raceboten aanstaande zondag weer vertrekken voor de volgende leg. Eerder kregen ze al een rondleiding aan boord van Malizia van Rosalin Kuiper en zeilden ze mee met een trainingswedstrijd van Holcim-PRB met Annemieke Bes.

“Racing with Purpose” is het motto van The Ocean Race. De IMOCA’s staan vol met leuzen als “Climate action now”, “Go Circular” en “A race we must win”. Aan boord zijn verschillende meetinstrumenten om een bijdrage te leveren aan klimaatonderzoek. Het doel van de organisatie is om 75% minder broeikasgassen uit de stoten dan de vorige editie en zelfs een klimaatpositief evenement neer te zetten. Maar hoe zit dat eigenlijk precies? The Ocean Race is één van de grootste internationale zeilevenementen ter wereld. Vier van de vijf IMOCA’s zijn nieuw en daarnaast wordt er een volledig dorp de wereld over gesleept om het evenement tot een succes te maken. Wat merk je eigenlijk van al deze duurzaamheidsambities als je het Ocean Live Park bezoekt?

ocean race livepark itajaí
De IMOCA van Team Holcim-PRB met de slogan Go Circular.

Afvalrecycling op elk niveau

Vanaf de marina lopen we in vijf minuten naar het Ocean Live Park, zoals het terrein van The Ocean Race heet. Makkelijker kan bijna niet. We moeten door een poortje wat heftig begint te piepen als Joost erdoor loopt. Wat verbaasd kijken we allebei naar de beveiliging die naar Joost zijn rugzak wijst en er triomfantelijk een flesje uitvist. “Dat mag hier niet, want het is wegwerp plastic.” Wat beteuterd kijken we de man aan. We leggen uit dat het een flesje is dat we al langer hergebruiken. Hij drukt ons op het hart om de plastic wikkel van het flesje af te halen en het te vullen met water. Dan is het duidelijker dat we niet van plan zijn het flesje weg te gooien. Eenmaal binnen volgen we braaf zijn advies op. De wikkel gaat in de afvalbak met recicláveis, zoals dat hier in Brazilië heet. Het flesje vullen we bij één van de vele watertappunten. Later zien we dat veel mensen rondlopen met hun eigen hervulbare fles, een evenementenbeker aan een handig keycord of een kartonnen beker.

Gratis watertappunten op het terrein.

We lopen als eerste naar de IMOCA’s die op de kant staan voor onderhoud. Met open mond staan we te kijken. Wat een schepen! Er is weinig gelijkenis te vinden tussen ons eigen schip en deze technische hoogstandjes. We spieken binnen bij de team bases waarin ieder raceteam een eigen werkplaats tot de beschikking heeft. We horen dat de zeilmaker van 11th Hour Racing Team geen materiaal mag verspillen: oude materialen worden door hem hergebruikt om tassen van te maken als cadeautje voor de zeilers.

De tas die zeilmaker van 11th Hour Racing Team maakte van de gerepareerde Genua 3.

Echt onbruikbaar materiaal wordt gescheiden weggegooid zodat het zoveel mogelijk gerecycled kan worden.

Alles uit de kast

Op het terrein zijn verschillende tenten te vinden waar film, grote platen of zelfs zwerfafval het verhaal vertellen van het belang van een gezonde oceaan. Zowel voor ons als de kinderen die er rondlopen is genoeg te zien en te leren. De organisatie nodigt kinderen ook actief uit om naar het Ocean Live Park toe te komen. Ook online is een lesprogramma te vinden. Het is duidelijk dat de organisatie samen met de stad alles uit de kast heeft getrokken om haar beste beentje voor te zetten. Wie heeft bedacht dat een kunstijsbaan in een subtropisch klimaat een duurzame keuze is, is ons dan ook een raadsel. Het idee achter de baan is de bezoekers een idee te geven van de kou die zeilers in de laatste leg hebben doorstaan.

Een ijsbaan in een subtropisch klimaat.

We hopen maar dat de energie die het kost om de baan op temperatuur te houden duurzaam opgewekt is. Dit is wel het streven van de organisatie. Is het op een locatie niet mogelijk hernieuwbare energie te gebruiken, dan genereren ze op andere stopovers meer duurzame energie dan nodig en slaan die op. Óf ze kopen duurzame energiecertificaten om te compenseren voor het gebruik van fossiele energie. Deze en alle andere maatregelen die genomen worden, zijn openbaar en te gebruiken voor evenementenorganisatoren. 11th Hour Racing Team, één van de twee hoofdsponsors, heeft zelfs een toolbox ontwikkelt voor de het organiseren van duurzame evenementen. Zodat dit evenement een blauwdruk kan zijn voor toekomstige evenementen.

The OceanPack. Eén van de wetenschappelijke meetinstrumenten aan boord van de twee van de IMOCA’s

Universele Verklaring van de Rechten van de Oceaan

Tijdens elke langere stopover wordt een Science Show gepresenteerd met uitleg over de data die de zeilers onderweg verzamelen voor de wetenschap. Onderdeel van het programma in Itajaí is bovendien een Ocean Race Summit. Deze staat niet op zichzelf, maar is onderdeel van een reeks. Hiermee probeert The Ocean Race niet alleen onder zeilers en bezoekers bewustwording te creëren, maar ook op andere vlakken het verschil te maken. Dit doen ze door beleidsmakers en sleutelfiguren samen te brengen om samen tot beter beleid en bruikbare innovaties te komen.

In één van de panelgesprekken tijdens de summit deelt Keven Escoffier (schipper van Team Holcim-PRB) dat hij blij is om te racen, maar het belangrijk vindt dat dit niet ten kosten van alles gaat. “Zolang voor iedereen het speelveld gelijk is, is het een win-win situatie als we met de race een bijdrage kunnen leveren aan het klimaat”. Als met deze gedachte ook beleid gemaakt wordt, dan komen we verder met elkaar. Het uiteindelijke grote doel van de summits is een Universele Verklaring van de Rechten van de Oceaan.

Ook vrijwilligers hebben allemaal een eigen beker aan een keycord.

Wat kan jij doen als bezoeker?

Gemotiveerd om ook in actie te komen? Neem dan zeker je eigen drinkfles mee in juni naar het Ocean Live Park in Scheveningen. Wil je liever nu al iets doen? Teken dan de petitie van The Ocean Race: One Blue Voice. Daarmee steun je de totstandkoming van die Universele Verklaring van de Rechten van de Oceaan. Het doel van de organisatie is om tenminste 50.000 handtekeningen te verzamelen vóór de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in september 2023.

Tekst en foto’s: Joost en Marrit

Tags: , , , Last modified: 24 april 2023
Sluiten