The Ocean Race

Eerste rang bij in-port race Itajaí

Met commentaar van Annemieke Bes en Rosalin Kuiper

13:17

in-port race itajaí

Zeilen-vloggers Joost en Marrit zijn met hun zeilboot Awa in Itajaí, precies wanneer de IMOCA’s van The Ocean Race daar ook zijn. Een fantastische kans voor een speciale inkijk in het Ocean Live Park in Brazilië. Eerder kregen ze al een rondleiding aan boord van Malizia van Rosalin Kuiper en zeilden ze mee met een trainingswedstrijd van Holcim-PRB met Annemieke Bes. Ook tijdens de in-port race van afgelopen vrijdag zaten ze eerste rang.

Hoe belangrijk zijn de in-port races?

In totaal worden er zeven in-port races gevaren deze Ocean Race. De punten die de teams hiermee kunnen behalen, worden apart van de lange etappes bijgehouden. De scores van de in-port races tellen niet mee voor het eindklassement. Behalve als de eindstand in gelijk spel resulteert. Dan is het eindklassement van de in-port races plotseling doorslaggevend. Niet zo gek dus dat de teams er allemaal op gebrand zijn een goede in-port race te varen. De bemanningen aan boord van de IMOCA’s bestaan uit zeilers die de voorgaande etappe gevaren hebben of de aankomende etappe varen. Bekijk hier de bemanningslijsten.

Interessante omstandigheden

De derde in-port race van The Ocean Race voor de IMOCA’s werd gevaren in een grijs Itajaí. Net buiten de monding van de Itjaí – Açu rivier is de rechthoekige wedstrijdbaan uitgelegd. Op de lange zijden varen de boten halve wind. De korte zijden bestaan uit een downwind- en kruisrak. De vloot vaart de baan twee keer rond. De wind is licht en variabel, maximaal tien knopen. Foilen zit er helaas dus niet in. Tezamen met de stroming vanuit de riviermond zorgt dit voor interessante omstandigheden in deze derde in-port race.

In-port race Itajaí
Een goede start is het halve werk.

Bij de start is het oppassen geblazen. Guyot environment – Team Europe wordt tot boven de startboot geloefd door Biotherm. Hierdoor duurt het lang voordat ze uiteindelijk op gang zijn. Ook Biotherm heeft door deze manoeuvre zelf moeite om snelheid in de boot te krijgen. Ondertussen kiest 11th Hour Racing Team op volle vaart voor een start aan de lijzijde van de vloot. Dit lijkt een slimme keuze met deze lichte wind. Ook Team Holcim-PRB is op goede snelheid bij de start en ligt al gauw tweede. Team Malizia heeft meer moeite om de gang erin te krijgen. Rosalin Kuiper (team Malizia): “Onze start was niet zo goed. We waren te langzaam en hadden ook echt last van de stroming.”

11th Hour Racing Team ligt vanaf het begin van de race aan kop

Een goede start bepaalt de race

Volgens kenners is een goede start het recept voor het winnen van de in-port race. Tijdens de eerste ronde lijkt dit ook allesbepalend te worden. 11th Hour Racing Team ligt de hele wedstrijd aan kop en weet zelfs nog wat uit te lopen op de rest. Daarachter wordt het in de tweede ronde toch nog interessant. Biotherm weet op het downwind rak binnendoor Team Holcim-PRB voorbij te varen. Annemieke Bes (Team Holcim-PRB): “Biotherm kwam op snelheid aan en we durfden er niet voorlangs te gijpen. Dus we hebben ze maar laten gaan. We zijn nieuw op de boot en wilden nu niet te veel pushen”.  

Team Malizia kruipt bij de benedenboei Guyot environment – Team Europe voorbij en komt daarmee op de vierde plek te liggen. “We hadden best wel rake manoeuvres. We waren goed met overstag, gijpen en de boeien aanvaren. Daardoor konden we ook Guyot voorbij varen,” vertelt Rosalin Kuiper.

Team Holcim-PRB, bij de laatste bovenboei, moet Biotherm voor zich dulden

Vertrouwen in de volgende leg

Onderweg naar de laatste bovenboei gaat het voor Team Holcim-PRB fout. Ze gaan te vroeg overstag en geven hun derde plek daarmee weg aan Team Malizia die daar gretig gebruik van maakt. “We keken elkaar aan in de boot en wisten dat dit niet goed was. Een fout, maar wel een dure. Gelukkig zijn de communicatie en sfeer goed. We gingen er professioneel mee om en zien dit echt nog als een trainingsronde, dus we liggen er niet wakker van,” vertelt Annemieke achteraf. “We hadden een goede start en zijn blij met de snelheid van de boot.”

En hoe kijkt Rosalin terug op de wedstrijd? “Uiteindelijk hebben we een goed resultaat, maar we moeten proberen vooraan te varen. Net als in de vorige leg weten we hoe we naar voren kunnen kruipen, maar we moeten gewoon vanaf het begin vooraan varen. Dit resultaat maakt ons in ieder geval wel héél scherp voor zondag. Ik heb daar ook echt zin in!”

Het winnende team

De uitslag

In-port race Itajaí
1.11th Hour Racing Team5 punten
2.Biotherm4 punten
3.Team Malizia3 punten
4.Team Holcim-PRB2 punten
5.Guyot environment – Team Europe1 punten
Inport-race klassement
1.11th Hour Racing Team13 punten
2.Team Malizia11 punten
3.Team Holcim – PRB7 punten
4.Biotherm7 punten
5.GUYOT environnement – Team Europe5 punten

Tekst: Joost en Marrit
Foto’s: Sailing Energy – The Ocean Race

Tags: Last modified: 24 april 2023
Sluiten