The Ocean Race

Dongfeng pakt dubbele overwinning in Sanya

11:37

Dongfeng Race Team sloeg vandaag zijn dubbelslag in thuishaven Sanya. Het team wist na de eerdere etappe-zege in Sanya ook de Team Vestas Wind In-Port Race te winnen. Abu Dhabi Ocean Racing pakte de tweede plaats, gevolgd door Team Alvimedica, met Team Brunel net achter zich.

Tegen de verwachtingen in, nam de wind toch toe tot ongeveer tien knopen. De vloot kreeg wel met veel draaiingen en vlagen te maken. Dat zorgde voor de nodige wisselingen in de koppositie. De strijd was intens en het thuisteam trok uiteindelijk aan het langste eind.

Wisselingen in de voorhoede

In-Port Race Sanya - Volvo Ocean Race 2014-2015Kort na de voordewindse start scheidden de zes boten zich, met Team Alvimedica aan kop aan de linkerkant van het veld. Dongfeng maakte een fout in een gijp en verloor daardoor de schoot van de A3 (gennaker). Dat zette het voor China uitkomende team op achterstand, terwijl Team Brunel als tweede de eerste gate rondde.

Schipper Ian Walker ging met Abu Dhabi Ocean Racing als derde rond, maar koos de andere kant van het veld en vond daar meer winddruk dan zijn rivalen op links. Zo kon Abu Dhabi de leiding overnemen, maar bij de tweede gate keerden de winddraaiingen zich tegen Walker en zijn mannen. Alvimedica nam opnieuw de eerste plek over, gevolgd door Team Brunel. Alvimedica verspeelde echter zijn halve voorsprong door problemen bij het uitrollen van de A3. Dongfeng maakte ondertussen dankbaar gebruik van vlagen en wist zo het gat te dichten.

Overtuigd naar de overwinning

Het Chinese team met Franse schipper zeilde boord aan boord met Alvimedica door de derde gate. Door de binnenbocht te nemen wist Dongfeng de leiding over te nemen en stond die niet meer af. Hoewel het bij de vijfde en laatste gate nog even spannend werd, toen Abu Dhabi Ocean Racing de het voordeel mee kreeg van de windgoden. In-Port Race Sanya - Volvo Ocean Race 2014-2015Hoewel hun voorsprong terugliep van 200 naar 50 meter, hielden Caudrelier en zijn mannen het hoofd koel en pakten ze de overwinning. Daarmee krijgt de serie havenwedstrijden wederom een nieuwe winnaar.

Team Alvimedica bleef op het nippertje Team Brunel voor en greep zo de laatste podiumplaats. Team SCA kwam als vijfde binnen en MAPFRE als zesde. In het totaalklassement van de havenwedstrijden gaat Abu Dhabi Ocean Racing aan kop, gevolgd door Team Brunel en Dongfeng Race Team.

Zondag 8 februari (morgen) klinkt om 7 uur Nederlandse tijd het startschot voor de vierde etappe van Sanya naar Auckland, Nieuw-Zeeland. Na het startschot volgt een parcours rond de boeien, waarna de vloot Sanya achter zich laat. Dit alles is weer live te volgen via zeilen.nl

 

Tags: Last modified: 5 mei 2021
Sluiten